Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Το μυστικό στρατιωτικό νοσοκομείο όπου όποιος μπαίνει δεν βγαίνει ποτέ...


Το story θυμίζει σενάριο από βιντεοπαιχνίδι με νουάρ ατμόσφαιρα...

Κάπου σε κάποια πλαγιά της οροσειράς Orlické της Βοημίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα, βρίσκεται μία μικρή στρατιωτική νοσοκομειακή μονάδα, που δεν μοιάζει με καμία άλλη στην Ευρώπη:

πρόκειται για το Κέντρο Βιολογικής Άμυνας, το οποίο προορίζεται για τη μελέτη και θεραπεία των πιο επικίνδυνων και σπάνιων ιών στον κόσμο, αποτέλεσμα επιδημιών ή βιολογικού πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τσέχικης εφημερίδας Mladá Fronta DNES, είναι το μόνο νοσοκομείο στο οποίο όποιος εισέρχεται δεν εξέρχεται ποτέ! Και αυτό για τον απλό λόγο ότι αν φτάσεις στο σημείο να μπεις εκεί μέσα, αυτό σημαίνει ότι η κατάστασή σου είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να τεθείς σε καραντίνα διαρκείας.

Το ίδιο συνέβη σε έναν Τσέχο στρατιώτη που είχε την ατυχία να υπηρετήσει στο Κονγκό, για να ανακαλύψει επιστρέφοντας ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, η μεταδοσιμότητα του οποίου θεωρείται εξαιρετικά υψηλή.

Παρόμοιες εγκαταστάσεις προορισμένες για τέτοιους υψηλής προτεραιότητας σκοπούς δημόσιας υγείας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Με την πινακίδα BIOHAZARD! να σε προειδοποιεί σε κάθε βήμα σου, η νοσοκομειακή μονάδα είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες γίνεται χρήση βιολογικών όπλων, όπως άνθρακας και SARS.

Στο εσωτερικό του τα πάντα είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ το προσωπικό και οι γιατροί ερευνητές εργάζονται φέροντας ειδική στολή με αυτόνομη συσκευή παροχής οξυγόνου. Οι πόρτες κλείνουν αεροστεγώς, ενώ στα δωμάτια επικρατεί χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. Επίσης, δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στους ασθενείς, καθώς αυτοί χωρίζονται από τον υπόλοιπο «μικρόκοσμο» του νοσοκομείου με τριπλές σειρές τζαμιών. Ακόμη κι αν πεθαίνει ο ασθενής, οι θεράποντες ιατροί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πλήρη εξάρτυση προτού εισέλθουν στο χώρο του ασθενούς, ενώ ακόμη και η επικοινωνία γίνεται μέσω μικροφώνων ενσωματωμένων στη στολή.

Τέλος, όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ασθενών, ακόμη και τα μόνιτορς, πετιούνται και αντικαθίστανται από άλλα καινούργια λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης.

Όποιος φτάνει εκεί ως ασθενής είναι αναγκασμένος να ζει όπως το ψάρι στη γυάλα, με ξεχωριστή παροχή οξυγόνου, ενώ ακόμη και το νερό που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις ελέγχεται κάθε δευτερόλεπτο διοχετευόμενο μέσα σε ειδική δεξαμενή, στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού ιδιαίτερα ευαίσθητο στις επιμολύνσεις.

Η μονάδα λειτουργεί ως μία μοναδική στο είδος της τράπεζα ιών, στόχος της οποίας είναι η απομόνωση και η καραντίνα ατόμων-φορέων, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Καθώς όμως το κόστος συντήρησής του είναι ιδιαίτερα υψηλό, το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας αναμένεται να εξετάσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο την περαιτέρω λειτουργία του ή την κατάργησή του.




iefimerida.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...