Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες


Σε καθεστώς συναγερμού βρίσκονται οι φίλοι και οι άνθρωποι της πάλης, του αθλήματος που αντλεί τις ρίζες του από τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ. και κινδυνεύει να θυσιαστεί στο βωμό της εμπορευματοποίησης και του κέρδους.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να αποβάλει το σπορ των δυνατών από το ολυμπιακό πρόγραμμα των Αγώνων του 2020, «ανεκδιήγητη», όπως χαρακτηρίστηκε από τους πλέον ειδικούς, κινητοποίησε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη. Ενημερώθηκε ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον υπουργό Κώστα Αρβανιτόπουλο. Τις επαφές διενήργησε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο θρύλος της ελληνορωμαϊκής (χάλκινο το '68, αργυρό το '72), επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης και νυν πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΑΚΑ.

Σε επίπεδο Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα γίνουν επίσης διαβήματα, με στόχο το θέμα να ξανατεθεί τον Μάιο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Αγία Πετρούπολη. Αυτό ζητάει και ο Λάμπης Νικολάου, μόνιμο μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, σε επιστολή του που έστειλε στη Λοζάνη, την έδρα της ολυμπιακής οικογένειας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης Κώστας Θάνος, με έγγραφό του προς την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FILA), ερωτά με ποια αιτιολογία ελήφθη η απόφαση, ποια θέση θα πάρει επισήμως και πώς προτίθεται να αντιδράσει.

«Το δεύτερο»

«Αν το παγκράτιον είναι το αρχαιότερο άθλημα, η πάλη είναι το δεύτερο κατά σειρά» υποστηρίζει στην «Ε» ο Γαλακτόπουλος.

«Απειρες παραστάσεις-μνημεία απεικονίζουν παλαιστές να παλεύουν σώμα με σώμα, όπου φαίνονται οι κανόνες που επικράτησαν. Λαβές δηλαδή από τη μέση και πάνω, ενώ ειδικά για το κεφάλι απαγορεύεται αν δεν πιάσεις μαζί, ταυτόχρονα, χέρι ή μασχάλη. Αυτή η τεχνική σώθηκε διά μέσου των αιώνων και δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τις βαρβαρότητες που βλέπουμε στο σινεμά, ένας να κλοτσάει και να πέφτουν κάτω πέντε, ή τις πολεμικές τέχνες, που έστησαν κανονικό μαγαζί με τη συνδρομή της τηλεόρασης».

Ο ολυμπιονίκης του Μεξικού και του Μονάχου στέκεται κυρίως στα «αμιγώς ελληνικά και καθαρά μετάλλια», που έχει κατακτήσει η πάλη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αισιοδοξεί ότι το «άθλημα των αθλημάτων», όπως το αναφέρει ο Πλάτων, δεν θα βγει τελικά από το ολυμπιακό πρόγραμμα.

«Οι νίκες της πάλης είναι ελληνικές, όχι εισαγόμενες. Δεν κάναμε μετεγγραφές, δεν φέραμε έτοιμους αθλητές απ' έξω. Επίσης, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με τη μάστιγα της σύγχρονης εποχής, το ντόπινγκ. Οταν όμως έρρεε το χρήμα, όποιο άθλημα παρουσίαζε μετάλλια έπαιρνε και τα περισσότερα λεφτά. Γι' αυτό άρχισαν να έρχονται οι εισαγόμενοι. Η πάλη δεν μπήκε ποτέ σ' αυτή τη λογική, δεν της αξίζει λοιπόν η αποβολή. Δεν πιστεύω ότι θα περάσει αυτή η απόφαση. Δεν μπορεί η ΔΟΕ να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την ιστορία».

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 150 σωματεία, που καλλιεργούν το άθλημα της πάλης, στα δύο στιλ, της ελληνορωμαϊκής και της ελευθέρας. Στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος κάθε χρόνο αγωνίζονται περίπου 200 αθλητές.

Εμπορευματοποίηση

«Η ΔΟΕ, σταθερά προσανατολισμένη στη λογική της εμπορευματοποίησης, της τηλεοπτικής δημοτικότητας και της αδίστακτης κερδοσκοπίας πάνω στα απομεινάρια των αθλητικών ιδεωδών, για άλλη μια φορά προσπαθεί να καταργήσει το ιστορικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνεται με κριτική στάση και στην ΕΟΕ.

«Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς το άθλημα της πάλης δεν υπάρχουν. Το ζήτημα είναι εάν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που εδώ και δεκαετίες ταυτίζεται με το σύστημα διαπλοκής της ΔΟΕ, έχει το σθένος να αντιδράσει και τη βούληση να υπερασπισθεί τον αθλητισμό απέναντι στην επιδρομή των πολυεθνικών εταιρειών που τον λυμαίνονται... Η ΕΟΕ οφείλει να ασκήσει βέτο, ακόμα και να αφαιρέσει το δικαίωμα κατάχρησης των Ολυμπιακών σημάτων και της ιστορικής κληρονομιάς των αγώνων από τους εμπόρους της βιομηχανίας του αθλητικού θεάματος. Με κάθε κόστος. Ή με τους κερδοσκόπους ή με τον αθλητισμό. Και τα δυο μαζί δεν χωράνε».


enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...