Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Σεισμός» για τα χρέη που έσβησαν...


Πολιτικό «σεισμό» στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» με τη δημοσίευση της λίστας πολιτικών απ' όλα τα κόμματα της Μεγαλονήσου, στους οποίους διαγράφηκαν συστηματικά δάνεια από τις τράπεζες που έσυραν στον γκρεμό την κυπριακή οικονομία.

Η λίστα-φωτιά βρίσκεται πλέον στα χέρια του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου Π. Κληρίδη και θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Τύπου Χρ. Στυλιανίδη, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας, δήλωσε ότι επιδιώκεται η πλήρης διαλεύκανση όλων των πτυχών της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει δώσει σαφείς εντολές στην ερευνητική επιτροπή για τη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν διαγραφές χρεών.

Η τριμελής ερευνητική επιτροπή που έχει οριστεί θα διερευνήσει -όπως υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου- όλες τις αποφάσεις που αφορούν διαγραφή ή μείωση δανείων στην Κύπρο ή στο εξωτερικό και κατά πόσο υπήρξε επαρκής έλεγχος από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Τόνισε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης έχει δώσει σαφείς οδηγίες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της επιτροπής. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωσή του τάσσεται στο πλευρό του κυπριακού λαού που ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης «για την απόδοση ευθυνών σε όσους οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση».

Ο Γ. Λιλλήκας, που είχε θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει προπέτασμα καπνού τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής και καλεί τον γενικό εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη ποινική έρευνα για όλες τις πτυχές της οικονομικής τραγωδίας που βιώνουν οι Κύπριοι πολίτες.

Να τοποθετηθούν όλα τα πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στις αποκαλύψεις περί χαριστικής και προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες ζήτησε ο γραμματέας του ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης, ενώ παράλληλα αξίωσε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους αλλά και οι περιπτώσεις που έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης.

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του ζητά τον ορισμό ποινικών ανακριτών για τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την κρίση στον τραπεζικό τομέα, αντί της ερευνητικής επιτροπής που έχει οριστεί και σημειώνει ότι εγείρονται ερωτήματα για τους όρους της εντολής αλλά και για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Το κόμμα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει για την «κυπριακή λίστα Λαγκάρντ» «ότι είναι απόλυτα υποκριτικό από κάποιους να διατυμπανίζουν καθημερινά ότι πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη τη στιγμή που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Σε δηλώσεις, όμως, προέβησαν και παράγοντες της κυπριακής πολιτικής ζωής που φέρονται ότι περιλαμβάνονται στη λίστα με τις διαγραφές χρεών από τις τράπεζες της Μεγαλονήσου. Ολοι αποδέχονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι είναι στη λίστα και προβάλλουν δικαιολογίες τουλάχιστον αστείες για τη χαριστική διαγραφή δανείων τους.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΔΗΣΥ Τίμης Ευθυμίου σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι όλες οι υποχρεώσεις που είχε έναντι της Τράπεζας Κύπρου ως μέτοχος σε συγκεκριμένη εταιρεία έχουν ρυθμιστεί ύστερα από εξόφληση σχετικού δανείου στο πλαίσιο νόμιμου διακανονισμού με την Τράπεζα το 2008 και τάσσεται υπέρ του διορισμού «εδώ και τώρα ποινικού ανακριτή ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν στο σκαμνί».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σ. Σαμψών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι «φαίνεται να έχει διαγραφεί ποσό των 11.000 ευρώ» από δάνειο 61.000 στην εταιρεία «Ατρωτος Λτδ».

Ο πρώην βουλευτής Σοφοκλής Χατζηγιάννης με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι οφειλές του προς τράπεζες είχαν αποπληρωθεί μετά την αφαίρεση των «παράνομων τόκων και αντικανονικών επιβαρύνσεων».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου αναφέρει ότι η εμπλοκή των ονομάτων του αδερφού της και του συζύγου της αφορά χαριστική διαδικασία αλλά διακανονισμό οφειλών, μέσα στο πλαίσιο της συνήθης πρακτικής που ακολουθούν τα τραπεζικά ιδρύματα.
Από την πλευρά της ΠΕΟ, που στελέχη της αναφέρονται ως εκπρόσωποι της οργάνωσης σε υπόθεση διαγραφής χρεών, επισημαίνεται ότι η απόφαση της τράπεζας είναι νομικά και ηθικά απόλυτα λογική και καμία σχέση δεν έχει με πολιτικές παρεμβάσεις ή χαριστικές πράξεις.

Εκπληξη και διαμαρτυρία για τη συμπερίληψη του ονόματός του στη λίστα των προσώπων που «υποτίθεται ότι τους χαρίστηκαν οφειλές» προς τη Λαϊκή Τράπεζα, εκφράζει ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος αναφέρει πως εξόφλησε τις οφειλές του αφού του αφαιρέθηκαν παράνομοι τόκοι.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδης αναφέρει ότι δεν τον αγγίζει η λίστα με τα ονόματα που είδαν το φως της δημοσιότητα, καθώς δεν έχει οιαδήποτε σχέση με τη μετοχική δομή της εταιρείας New Marathon και επικοινώνησε με τον γενικό εισαγγελέα Κύπρου, στον οποίο ζήτησε να διαβιβάσει άμεσα τη λίστα στην αρμόδια επιτροπή προς διερεύνηση.

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:

Αήθη και αισχρά ψέματα

Την οργισμένη αντίδραση του τέως Προέδρου της Κύπρου, Δ. Χριστόφια, προκάλεσαν τα όσα διαδίδονται για την περιουσιακή κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, τα οποία χαρακτήρισε «αήθη και αισχρά ψέματα». Ο κ. Χριστόφιας προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα δώσει στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση στη δημοσιότητα. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της στοχευμένης δυσφημιστικής εκστρατείας δεν πρόκειται να τερματίσουν την αισχρή τους δράση».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν φήμες ότι μέλη της οικογένειας του τέως Προέδρου της Κύπρου είχαν μεταφέρει καταθέσεις στο εξωτερικό πριν από την απόφαση του Eurogroup, οι οποίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την κόρη και τον γιο του Δ. Χριστόφια.

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αναληθείς οι ισχυρισμοί Βγενόπουλου

Την περιγραφή της οικονομικής συνεργασίας που είχε με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου γνωστοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αν. Βγενόπουλου, ο οποίος επικαλούμενος το δημοσίευμα του «Εθνους» δήλωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή χρέους 5,8 εκατ. ευρώ σε εταιρεία που ανήκε το 51% των μετοχών σε πολιτικό με τα αρχικά Γ.Β. Ο κ. Βασιλείου χαρακτηρίζει αναληθείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς του κ. Αν. Βγενόπουλου, για τον οποίο αναφέρει ότι τον ξενίζει το γεγονός ότι προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις ο άνθρωπος «που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής Τράπεζας με τις επιπτώσεις που επέφερε στην Κύπρο.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξηγεί ότι σταδιακά κατέλαβε το 51% μετοχών της εταιρείας ERE LTD, στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο πρώην σύζυγος της κόρης του και παρείχε εγγυήσεις προς τη Λαϊκή λόγω προβληματικής δραστηριότητας της εταιρείας στο Κατάρ. H ERE όφειλε 23 εκατ. δολάρια και 1 εκατ. ευρώ στη Λαϊκή, και όπως αναφέρει ο κ. Βασιλείου, ανέλαβε να καταβάλει στην τράπεζα 21 εκ. Δολάρια. «Με συμφωνία που έγινε επί προεδρίας του κ. Βγενόπουλου», αναφέρει ο Γ. Βασιλείου, «κατέβαλα ποσό 15 εκατ. δολαρίων και ανέλαβα την υποχρέωση να εξοφλήσω το υπόλοιπο σε δύο δόσεις των 3 εκατ. δολαρίων με αντάλλαγμα από την Τράπεζα να με απαλλάξει από τους παλαιούς τόκους». Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι η τελευταία δόση των 3 εκατ. ευρώ συμφωνήθηκε να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της εταιρείας στο Κατάρ. Προηγουμένως ο κ. Αν. Βγενόπουλος είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μ. Σαρρή, τον οποίο κατήγγειλε ότι ως πρόεδρος της Λαϊκής είχε πραγματοποιήσει ευνοϊκή συμφωνία με τον Γ.Β., από τον οποίο ζητούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ενώ παράλληλα ζητούσε την επέμβαση του εισαγγελέα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Σάλος και στο διαδίκτυο

«Θα έρτει και εκείνους η ώρα των»

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες το πρωτοσέλιδο του «Εθνους» και η αποκάλυψη για τις διαγραφές χρεών πολιτικών από κυπριακές τράπεζες. Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook-twitter) κυρίως από την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα.
Κοινός παρονομαστής των χρηστών των συγκεκριμένων ιστοσελίδων ήταν η αγανάκτηση και το αίσθημα ότι, παρά την αποκάλυψη, δεν θα κατηγορηθεί κανείς από τους πολιτικούς της Κύπρου. Οι περισσότεροι εξέφραζαν θυμό, αγωνία και απελπισία, ενώ δεν έλειπαν οι οργισμένες αναφορές ή ακόμα και τα υβριστικά σχόλια.

Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Η Φ.Π στο twitter γράφει: «Βρε, πού πήγαν τα λεφτά;;;; Ο κυπριακός λαός δεν φαίνεται σε αυτή τη λίστα! Δεν του χαρίστηκαν δάνεια. Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αυτών που βρήκαν λύση... για κάποιους, μέχρι πότε;»....

Από το Λονδίνο που ζει η Κύπρια Τ.Χ. σχολίασε: «Να τους δοθεί προθεσμία δύο μηνών να πληρώσουν, όχι δικαστήρια, εφέσεις και μα....ες!!!!».

Ενας ακόμη αναγνώστης αναφέρει: «Καλύτερα να μη μαθαίναμε ποτέ ποιοι και πόσα φάγανε αφού δεν θα τα δώσουν πίσω... χειρότερη κοροϊδία είναι αυτή... Και μετά ζητάνε πόθεν έσχες και αποδείξεις για τις γαμήλιες δωρεές. Ορέ κρεμάλα που τους χρειάζεται...».

Ο Χ.Π. με ειρωνική διάθεση σημειώνει: «Ο Θεός να συγχωρέσει και να αναπαύσει την ψυχούλα της Δημοκρατίας, η οποία απεβίωσε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 2000-2020. Δηλητηριασθείσα από τους πολιτικούς άνδρες που είχαν αναλάβει την προστασία της, ζωή σε μας να τη θυμόμαστε».

Ο Ν.Μ. σε κυπριακή διάλεκτο λέει πως θα «έρτει και εκείνους η ώρα των...», ενώ μια ακόμη Κύπρια ζητεί «να θυμηθούν να δημοσιοποιήσουν και τη λίστα με αυτούς που έβγαλαν καταθέσεις εκτός Κύπρου όμως! Να τους καμαρώσουμε όλους μαζί!».

Αλλος σχολιαστής αναφέρει λακωνικά «κρεμάλα...», ενώ ένας ακόμα χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως «Κυπριακή Λίστα Λαγκάρντ».



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...