Την απόφαση να εξαιρεθούν από την απομείωση των καταθέσεων οι λογαριασμοί που διατηρούσαν στις κυπριακές τράπεζες οι φορείς του Δημοσίου και τα Πανεπιστήμια, πήρε το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, το υπουργικό αποφάσισε την εξαίρεση από το κούρεμα των καταθέσεων της κεντρικής κυβέρνησης, των δήμων, καθώς και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ διασφαλίζονται οι καταθέσεις που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά έργα της ΕΕ.
Σημαντική είναι, ακόμα, η απόφαση που έλαβαν οι Κύπριοι υπουργοί για τη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων που διατηρούσαν καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα, οι οποίες θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τις καταθέσεις των Ταμείων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Δηλαδή, το ποσοστό απομείωσης που θα έχουν αναμένεται να είναι περίπου στο 30%, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων, που ζημιώνονται από τη συμφωνία με την Τρόικα, ενώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε μια προσπάθεια να «βοηθήσουν» στην κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα πήραν την απόφαση να μειωθεί ο μισθός τους κατά 20%.
Διαφωνούσε με την πρώτη πρόταση το ΔΝΤ
Αρκετά «διαφωτιστικές» είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον και την ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους δημοσιογράφους.
Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο twitter του, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε εκφράσει τη διαφωνία της με την πρώτη πρόταση για την Κύπρο, δηλώνοντας πως δεν θα ήταν σωστό το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του MEGA, η κ. Λαγκάρντ αντιπρότεινε «κούρεμα» από 15,5 μέχρι 17% για τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.
iefimerida.gr