Στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης μετήχθησαν οι έντεκα συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης εισαγωγής και διακίνησης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, έπειτα από επιχείρηση των διωκτικών αρχών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας.
Σε βάρος των έντεκα συλληφθέντων, μεταξύ αυτών γιατροί, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα. Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας και της παραβίασης του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πώληση ωαρίων με αντάλλαγμα.
Οι δύο πρώτες κατηγορίες είναι από κοινού, ενώ η τελευταία αφορά τους δύο συλληφθέντες γιατρούς, καθώς, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρονται να αφαιρούσαν έναντι 1.000 ευρώ ωάρια από δεκάδες υποψήφιες «δότριες» και τα χορηγούσαν στη συνέχεια σε υποψήφιες «λήπτριες» που προηγουμένως είχαν απευθυνθεί σ' αυτούς προκειμένου να τεκνοποιήσουν με την μέθοδο της εξωσωματικής.
Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην β' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν την νόμιμη προθεσμία.
Το κύκλωμα φέρεται ότι εισήγαγε παράνομα και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ ταυτόχρονα εξήγαγε φάρμακα υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο ακόμη άτομα οι οποίοι κατηγορούνται για το πλημμέλημα της πλαστογραφίας.
Πως λειτουργούσε το κύκλωμα
Όλο και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη φόρα σχετικά με το κύκλωμα του φαρμάκου, που θησαύριζε πουλώντας σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης εισαγόμενα από την Τουρκία μη εγκεκριμένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και όχι μόνο.
Σύμφωνα με το newsit.gr, σοκ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης της Θεσσαλονίκης που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση, αγόραζαν ωάρια από γυναίκες που κατάγονταν από ανατολικές χώρες.
Το κύκλωμα, αφού προσέγγιζε αυτές τις γυναίκες, τους έδινε αμοιβή ύψους 1.000 ευρώ με αντάλλαγμα αυτές να πάρουν τα εισαγόμενα από Τουρκία σκευάσματα και στη συνέχεια να δώσουν ωάρια, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν σε εξωσωματικές γονιμοποιήσεις άλλων γυναικών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 11 συλλήψεις μεταξύ των οποίων δυο γιατροί κέντρου εξωσωματικής γονιμοποίησης της Θεσσαλονίκης, η γραμματέας τους, δυο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, ένας ιδιοκτήτης φαρμακείου κι ένας αλλοδαπός από την Κομοτηνή, πρόσωπο- κλειδί, αφού φαίνεται πως αυτός έφερνε παράνομα τα συγκεκριμένα σκευάσματα από την Τουρκία.
Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις 12 Οκτωβρίου πάνω από 1.000 τέτοια μη εγκεκριμένα σκευάσματα έχουν διοχευτευθεί στη αγορά, ενώ ο συνολικός τζίρος σύμφωνα με το ΣΔΟΕ ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ!
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκαν και άλλα δυο φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες των οποίων έτριβαν χάπια στητικής δυσλειτουργίας, ώστε να πάρουν τη μορφή σκόνης και στη συνέχεια τα πουλούσαν ως θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η δράση του κυκλώματος δεν σταματούσε μόνο εκεί, δηλαδή στα παράνομα σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Το δεύτερο σκέλος της δράσης του είχε να κάνει με την παράνομη εξαγωγή τεράστιων ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμάκων και άλλων ακριβών σκευασμάτων ευρείας χρήσης, όπως και Viagra, σε Γερμανία και Σουηδία.
Μέσω εταιρείας «μαϊμού», τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν μαζικά μεγάλες ποσότητες των ακριβών ελληνικών φαρμάκων, από φαρμακεία, προκαλώντας τεχνητή έλλειψη στην αγορά.
Εν συνεχεία μέσω off shore στη Βουλγαρία με πλαστά παραστατικά, τα εξήγαγαν σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως Γερμανία και Σουηδία, όπου τα συγκεκριμένα σκευάσματα πωλούνταν σε 5πλάσια τιμή.
Πλοκάμια σε φαρμακεία και αποθήκες σε όλη την Ελλάδα
Όπως ανακοινώθηκε από το ΣΔΟΕ, Έλληνας γιατρός είχε ιδρύσει την Off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία και να τα εμπορεύεται προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, με αποτέλεσμα να "αδειάζει" η αγορά.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες.
Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ, είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας.
Στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας των οποίων ελέγχεται η προέλευση και επίσης κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια - δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα.
Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ δια μέσου της Βουλγαρικής off shore εταιρείας.
Στην Τρίπολη, το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλλει πρόστιμα 12 εκατ. ευρώ σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων.
Στην Πάτρα, το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι έλεγχοι συνεχίζονται για διαπίστωση της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων προς το εξωτερικό με αποτέλεσμα την έλλειψη από την ελληνική αγορά. Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται με έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών. Όσον αφορά στα φάρμακα τα οποία δεν φέρουν ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας εξετάζονται από την αρμόδια Επιθεώρηση Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα και προέλευσή τους.
Σαλμάς: Εξοντωτικά πρόστιμα στα κυκλώματα
Εξοντωτικές θα είναι οι ποινές σε όσους συμμετέχουν σε κυκλώματα διαφθοράς, παρανομίας και κλοπής στο χώρο του φαρμάκου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.
«Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αυτό που μένει είναι οι ποινές να είναι εξοντωτικές» επισήμανε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας ότι ήδη κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης Σχέδιο Νόμου που αυστηροποιεί τις ποινές όλων των παραβατικών συμπεριφορών και όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της διακίνησης και εμπορίας του φαρμάκου.
«Από μόνες τους, οι ποινές που γίνονται πρωτοφανώς αυστηρές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων παρανομιών στο χώρο» υπογράμμισε.
Από τους ελέγχους, που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, προκύπτουν καθημερινά και νέα στοιχεία. Όπως είπε ο υπουργός, πρόσφατα σε έλεγχο που έγινε σε φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν εκατοντάδες σκευάσματα χωρίς τις ταινίες γνησιότητας και χιλιάδες ταινίες γνησιότητας χωρίς τα κουτιά.
«Αυτό αποτελεί μέγιστη παράβαση. Όλοι οι παραβάτες που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες, από όλους τους ελέγχους όλων των δημοσίων αρχών, θα τιμωρηθούν με τα νέα πρόστιμα που είναι εξοντωτικά» κατέληξε.
epikaira.gr