Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Όμηροι της ελληνικής Δικαιοσύνης


Πριν από περίπου δέκα χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ελληνική Δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για απάτη και ληστεία. Σήμερα, ελεύθεροι -ορισμένοι χωρίς καν περιοριστικούς όρους- εξακολουθούν να μην έχουν δικαστεί ούτε καν για πρώτη φορά.

Οι επτά κατηγορούμενοι, αλλά και οι δύο καταγγέλοντες το 2003 βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή και από τότε περιμένουν, δίχως να  μπορούν να πράξουν διαφορετικά, πότε θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Κατηγορούμενοι, μάρτυρες και δικηγόροι εμφανίζονται κάθε φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης με την πρόθεση να προχωρήσουν σε δίκη. Αντ' αυτού ήδη μετρούν συνολικά επτά αναβολές, ενώ έχουν παραστεί τουλάχιστον 14 φορές στο δικαστήριο, αφού η υπόθεση δεν αναβάλλεται απευθείας, αλλά μετά από διακοπές.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η αλλαγή του νόμου, με την οποία το αδίκημα της απάτης μετατράπηκε για κάποιους από τους κατηγορούμενους από κακούργμα σε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα να έχει παραγραφεί και πλέον δεν θα δικαστούν για αυτή την πράξη.

Συνεχείς αναβολές

Οι λόγοι, για τους οποίους το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση; Μία φορά δεν κλητεύθηκαν σωστά οι κατηγορούμενοι, την άλλη συνέπεσε με την πρόσφατη αποχή των δικηγόρων, ενώ υπήρξε και η περίπτωση, κατά την οποία το δικαστήριο ασχολήθηκε με άλλες υποθέσεις που προηγούνταν. Πριν μερικές ημέρες η υπόθεση, αν και ήταν η πρώτη που θα δικαζόταν, αναβλήθηκε ξανά, γιατί ένας εκ των κατηγορουμένων ήταν κρατούμενος για άλλη αιτία και αλλά δεν προγραμματίστηκε η μεταγωγή του από τις φυλακές.

Έτσι, όλοι οι παράγοντες της δίκης θα πρέπει να ξαναβρεθούν στο δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015, οπότε και ορίστηκε νέα δικάσιμος. Σύμφωνα με το "καλό" σενάριο, ότι δηλαδή θα ξεκινήσει τότε η δίκη, ο δρόμος είναι μακρύς, αφού σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, υπάρχουν ακόμη οι υπόλοιπες βαθμίδες (Εφετείο και Άρειος Πάγος), οι οποίες θα ασχοληθούν με την υπόθεση.

Για όσους θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Χιλιάδες πολίτες είναι "όμηροι" στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, η οποία λειτουργεί με τους δικούς της ρυθμούς φτάνοντας αρκετές φορές στο σημείο της αρνηδικίας.

Καταδίκη της Ελλάδας

Η καθυστέρηση απονομής δικαίου σε όλους τους βαθμούς και σε όλες τις διαδικασίες είναι εμφανείς. Υπάρχουν άνθρωποι που μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, η απόφαση του οποίου δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την αρχική, έχουν ήδη εκτίσει την ποινή τους, χάνοντας το δικαίωμά τους να εξαντλήσουν κάθε νομική τους κίνηση.  Οι δίκες για τις υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών προσδιορίζονται για το 2030, οι αστικές υποθέσεις σε πρώτο βαθμό δικάζονται μετά απο πενταετία και οι ποινικές υποθέσεις, συνήθως κοντά στο χρόνο της παραγραφής.

Παράλληλα, οι "καμπάνες" από την Ελλάδα και την Ευρώπη κατά του Δημοσίου για βραδεία απονομή δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πριν από ένα χρόνο το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας όρισε αποζημίωση, ύψους 3.000 ευρώ, σε πολίτη, καθώς χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε πρώτο βαθμό.

Αντίστοιχα, καταδίκη σε βάρος της Ελλάδας έχει έρθει και από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη. Υπέρ της καθαρίστριας που διεκδικούσε αμοιβές από το ελληνικό Δημόσιο, και χρειάστηκε να περιμένει 12 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεςή της, επιδικάστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Πώς αντιμετωπίζεται όμως, αυτή η κατάσταση; "Είναι απαραίτητη η πρόσληψη δικαστών και γραμματέων. Δεν γίνεται κάποιος να είναι και ανακριτής και να δικάζει και διαζύγια", υπογραμμίζει στο news247 ο δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Ηλίας Σιδέρης, αφού "τα πινάκια είναι γεμάτα και σε αυτό δεν ευθύνεται ο δήθεν δικομανής κόσμος".

Όπως εξηγεί, αν και υπάρχει νομοθεσία για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, όπως π.χ. για την έκδοση αποφάσεων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή για την ολοκλήρωση της ανάκρισης σε ελάχιστους μήνες, οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, κυρίως λόγω του φόρτου εργασίας αλλά και έλλειψης βοηθητικού προσωπικού και γραμματειακής υποστήριξης,.


news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...