Μπλέχτηκαν χθες το απόγευμα οι γραμμές του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Την ώρα που πηγές του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ο φόρος να επιβληθεί και το 2015 – έστω και διαφοροποιημένος – το Μέγαρο Μαξίμου με non paper ξεκαθάριζε ότι ο φόρος θα καταργηθεί προκειμένου στη θέση του να μπει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
«Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει με ένα κοινωνικά δίκαιο φόρο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον ΦΜΑΠ άμεσα» έλεγε το non paper του πρωθυπουργικού γραφείου.
Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των εντύπων Ε9 προκειμένου να δηλωθούν οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία κατά τη διάρκεια του 2014. Αυτή θα είναι η πρώτη ύλη για τον υπολογισμό του όποιου φόρου ακινήτων επιβληθεί μέσα στο 2015. Βεβαίως, η εφαρμογή θα μείνει ανοικτή αλλά, αν δεν υπάρξει διαφορετική ανακοίνωση από την ΓΓΔΕ, οι όποιες δηλώσεις θα υποβάλλονται με πρόστιμο.
Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα βάλουν στην άκρη τα δεδομένα και θα περιμένουν εντολές. Αν δεν υπάρξει νομοθετική αλλαγή μέσα στο επόμενο διάστημα, κανονικά θα πρέπει να προχωρήσουν στη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου αυτός να καταβληθεί σε μηνιαίες δόσεις με τελευταία τον Δεκέμβριο. Ο προγραμματισμός ήταν, ο η πρώτη δόση να πληρωθεί τον Μάιο με τη βεβαίωση του φόρου να γίνεται μέσα στον Απρίλιο.
Αν πάλι υλοποιηθεί αυτό που λέει το Μέγαρο Μαξίμου – δηλαδή η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον ΦΜΑΠ – τότε η πληρωμή του φόρου θα καθυστερήσει αρκετά δεδομένου ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ψηφιστεί ο νέος νόμος και να προσαρμοστεί ανάλογα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν με ένα και μόνο κριτήριο: τη δημοσιονομική επίπτωση. Ο ΕΝΦΙΑ έχει χαρακτηριστικά που καθιστούν δύσκολη την αντικατάστασή του. Πρώτον αποδίδει έσοδα άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση. Ο ΦΜΑΠ, δεν μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ ακόμη και αν το αφορολόγητο κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (π.χ. 100.000 ευρώ).
Η εισπρακτική απόδοση ενός φόρου τύπου ΦΜΑΠ πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω του κατακερματισμού της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Με θέσπιση αφορολογήτου, ακόμη και στα επίπεδα των 100.000 ευρώ, περίπου οι τέσσερις στους έξι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν τίποτα.
topontiki.gr