Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Τι είναι το Ελληνογερμανικό Ταμείο


Αναφορά στο "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον"» έκανε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και συγκεκριμένα αμέσως μετά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργό στις επανορθώσεις.

"Το θέμα έχει κλείσει" απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την ελληνική χρηματοδότηση.

Παρόλα αυτά, η κ. Μέρκελ έκανε αναφορά στο "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον".

"Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός", σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. "Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες", συμπλήρωσε. για την ακρίβεια.

Η κ. Μέρκελ επανέφερε λοιπόν την κουβέντα για το Ελληνογερμανικό Ταμείο. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα "Ταμείο" που θα παρέχει χορηγίες προς τα μαρτυρικά χωριά και τις μαρτυρικές πόλεις για δράσεις και προγράμματα.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από τις συζητήσεις περί διαπραγμάτευσης που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό μεταξύ νέας κυβέρνησης και εταίρων.

Τι προβλέπει αναλυτικά:

Το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον" ιδρύθηκε το 2014 από τη γερμανική κυβέρνηση και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ, σε παλαιότερη επίσκεψή του στη χώρα μας, πρόκειται για μια "μια συνειδητή ομολογία με σκοπό την κοινή διαμόρφωση του μέλλοντος, χωρίς ωστόσο να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από το παρελθόν".

Στόχος του "Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον" είναι η επιστημονική διερεύνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων τα τελευταία 200 χρόνια με κέντρο βάρους την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Πρόκειται για ένα αποκλειστικά γερμανικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών με ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Το μισό περίπου ποσό διαχειρίζεται η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

Με αυτό το κονδύλιο θα χρηματοδοτούνται εξάμηνες και δωδεκάμηνες υποτροφίες έρευνας για νέους Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες, η παραμονή Ελλήνων επιστημόνων για έρευνα στη Γερμανία ως και τρεις μήνες, όπως επίσης και δύο θέσεις φιλοξενούμενων καθηγητών σε γερμανικά πανεπιστήμια διάρκειας ενός έτους.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί επίσης και επιστημονικά συνέδρια.

Μάλιστα, το πρώτο που έχει πραγματοποιηθεί με στήριξη του Ταμείου έγινε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο από το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και αφορούσε τη μεταφορά φιλοσοφικής γνώσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον 20ο αιώνα. Το έργο ωστόσο δεν έχει βρει ευρύτερη εφαρμογή ακόμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον γερμανικό προϋπολογισμό, προβλέπεται πως το Ταμείο θα χορηγήσει 500.000 σε δόσεις μέχρι το 2017.  Το Βερολίνο έχει ζητήσει από τα Δημοτικά Συμβούλια των Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων να απαντήσουν εάν συναινούν ή όχι στην ίδρυση του Ταμείου.

Το εάν τα παραπάνω θα θεωρηθούν από την Αθήνα αρκετά, είναι μια πολύ διαφορετική συζήτηση.
Η Γερμανία δεν αποφασίζει για λογαριασμό όλης της ευρωζώνης, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος τη Δευτέρα στην κοινή συνέντευξη Τύπου

«Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», τόνισε η 'Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι», επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το
Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.
Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η 'Αγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.



news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...