Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η 10ετής σχέση Ελλάδας-Μέρκελ: Οι έξι Έλληνες πρωθυπουργοί και η Γερμανίδα Καγκελάριος ακλόνητη στη θέση της


Άνγκελα Μέρκελ. Ένα όνομα που γνωρίζει κάθε Έλληνας. Που για την πλειοψηφία έχει συνδεθεί με τη λιτότητα που έχει υποστεί η χώρα στα χρόνια της κρίσης και θεωρούν υπεύθυνη για τα δεινά της χώρας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, στον δέκατο πλέον χρόνο στην κεφαλή της γερμανικής κυβέρνησης, έχει αναδειχθεί ως η αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού πολιτικού στερεώματος. Στα χρόνια της διακυβέρνησης της, σε μια από τις πιο ασταθής περιόδους για την Ελλάδα, η χώρα μας άλλαξε συνολικά έξι πρωθυπουργούς.

Πρώτος ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής για τις σχέσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου με την Ελλάδα, η σχέση Μέρκελ – Καραμανλή είχε ξεκινήσει πολύ πριν αναλάβει τα ηνία της Γερμανικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο εκείνη συμμετείχε ως αρχηγός του CDU από το 2000. Και λόγω αλφαβητικής αλληλουχίας (Germany, Greece) καθόντουσαν δίπλα-δίπλα. Η περίοδος της κοινής τους διακυβέρνησης δεν σημαδεύτηκε από κάποιο επεισόδιο διμερούς έντασης.

merkel karamanlis

Οι εντάσεις άρχισαν όταν φάνηκαν οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης και την πρωθυπουργία της Ελλάδας είχε μόλις αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα δε με την Καθημερινή, το δημοσιονομικό πρόβλημά της χώρας δεν ανέκυψε ποτέ στις διμερείς επαφές Μέρκελ-Καραμανλή. Ακόμη και μετά την αποκάλυψη των στοιχείων το 2009, η δημόσια αντίδραση της Μέρκελ ήταν ιδιαιτέρως προσεκτική -τους πρώτους μήνες δήλωνε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να τα αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρώτη φορά που αποκάλυψε δημοσίως τις ανησυχίες της για την Ελλάδα ήταν σε ένα συνέδριο το 2010. Ακολούθησε το Νταβός και η πίεση στον Παπανδρέου για μέτρα, όπερ και ελήφθησαν. Η συνέχεια γνωστή: Η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο για αναποτελεσματικότητα. Μέχρι να έρθουν οι Κάννες και η ιδέα του Παπανδρέου για δημοψήφισμα που σήμανε και την αρχή του τέλους του στην εξουσία.

merkel papandreou

Ακολούθησε ο Λουκάς Παπαδήμος, με βασική αποστολή την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα για το δεύτερο πρόγραμμα, το δάνειο και την ολοκλήρωση του PSI.

merkel pikramenos

Το διάστημα μεταξύ των δύο εκλογών του Μαΐου και τους Ιουνίου του 2012 αποφασίστηκε ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου, με πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένο.

default

Ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς, με τον οποίο είχε και τις περισσότερες συναντήσεις (σε επίπεδο επίσημων επισκέψεων). Βέβαια προ πρωθυπουργίας του, οι σχέσεις τους είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο, λόγω της έντονης αντιμνημονιακής του ρητορικής, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε σιγά-σιγά να αναθερμάνει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους χωρίς να λείπουν και οι στιγμές έντασης.

default

Τελευταίος ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο πριν εκλεγεί ήταν ένα άτομο που... έτρεμε, ωστόσο πλέον στις συναντήσεις τους -on camera τουλάχιστον- δεν λείπουν τα χαμόγελα και η συμπάθεια.

default





huffingtonpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...