Ένα γαϊτανάκι σεναρίων και αυστηρών προς την Ελλάδα μηνυμάτων ξετυλίγεται τα τελευταία 24ωρα από την πλευρά τόσο των δανειστών όσο και του διεθνούς Τύπου. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να μονοπωλούν τις εξελίξεις εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, προχώρησε σήμερα, Τετάρτη σε νέες σκληρές δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη με τις οποίες κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει καταστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας σημειώνοντας δε ότι όλες οι εκδοχές για το μέλλον της χώρας έχουν ήδη κοστολογηθεί. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ωστόσο πως η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία με τους εταίρους της.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, από την πλευρά του σχολιάζοντας επίσης ενδεχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και έχονατς αυξήσει κατά 800 εκατ. Ευρώ τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, επεσήμανε ότι «δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ. Δεν είμαι έτοιμος να συζητήσω μία τέτοια πιθανή καταστάση».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν KΛοντ Γιούνκερ εμφανίζεται εκνευρισμένος με την έλλειψη προόδου στις διαπραγμάτευσεις.
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου της Επιτροπής ο Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται. Σύμφωνα με το Reuters ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε πως ο κ. Γιούνκερ επέμεινε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς όπως σημείωσε «το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ».
Η γερμανική Die Zeit ωστόσο υποστηρίζει πως η Γερμανία επεξεργάζεται σχεδιά χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς Grexit. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές Τράπεζες ακόμη και μετά από μια χρεοκοπία.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση λίγο πριν ο οίκος Standard & Poor's υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική, σκληραίνει την στάση της στην διαπραγμάτευση και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί υφεσιακά μέτρα που του ζητούν, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.
Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!», υπογραμμίζει η Αθήνα και κατηγορεί «υπερσυντηρητικούς κύκλους» στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι «αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα».
Τέλος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια μέσου του επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής Χοσέ Βινιάλς εξήγησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος ενώ προειδοποίησε ότι θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
huffingtonpost.gr