Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, αφού οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί εγκατέλειψαν το πόστο τους μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο.

Εξάλλου, οι κάτοικοι της Ράφα, από την παλαιστινιακή πλευρά, δήλωσαν ότι η λαθραία μεταφορά προϊόντων προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω των τούνελ έχει ανασταλεί.

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αρχίσει να αποθηκεύουν καύσιμα με τον φόβο ελλείψεων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ο υπεύθυνος του μεθοριακού φυλακίου της Ράφα, Γάζι Χάμαντ, που ανήκει στη Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φυλάκιο θα παραμείνει κλειστό για πολλές ημέρες, εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και συνοριοφύλακες εγκατέλειψαν τα πόστα τους την Παρασκευή.

Η Χαμάς έχει αναπτύξει πολλές εκατοντάδες άνδρες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση στα σύνορα είναι ήρεμη και ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Στρατός ενίσχυσε τη φρουρά που ελέγχει τα σύνορα της χώρας με την Αίγυπτο, καθώς φοβάται ότι η ανασφάλεια στη χώρα θα προκαλέσει κύμα παράνομων μεταναστών προς το Ισραήλ, αλλά και την εισροή βομβιστών.

Ο Σάλαχ αλ Μπαρναουίλ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη θέση της ισλαμιστικής οργάνωσης σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο. «Το μόνο που ελπίζουμε είναι να δούμε να επιστρέφουν στην Αίγυπτο η ηρεμία και η σταθερότητα και τον αιγυπτιακό λαό να επιλέγει ελεύθερα και δημοκρατικά τους εκπροσώπους του» δήλωσε.

Οι κάτοικοι της Γάζας εκφράζουν την ανησυχία τους για το κλείσιμο του μεθοριακού φυλακίου της Ράφα.

Ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ αλ Σάουα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο: «Βασιζόμαστε στην Αίγυπτο για πολλά πράγματα και η Αίγυπτος ήταν πάντα η πύλη μας προς τον έξω κόσμο (...) Φοβόμαστε ότι θα διακοπεί η παροχή καυσίμων».

Ένας άλλος κάτοικος της Γάζας, ο Αχμέντ Αμπού Σίντο επεσήμανε: «Αν πέσει το καθεστώς της Αιγύπτου, πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα αραβικά καθεστώτα».

πηγή: zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...