Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων συλλαμβάνονται και όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ




Κλειδώνουν σήμερα τα οριστικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής στο Υπουργικό Συμβούλιο μετά και τις επισημάνσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαδικασία του αυτοφώρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε μέτρα όπως η δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων, ο ορισμός οικονομικού εισαγγελέα και η εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ΦΠΑ. Επίσης θα δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ για πάνω από ένα έτος. Από την άλλη, αναμένεται να μη συμπεριληφθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο διάταξη που θα ορίζει ότι ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα. Αυτό, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να συμβεί και χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν οι φορολογούμενοι που έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και κυρίως αν από τα εισοδήματά τους μπορούν να δικαιολογήσουν το ύψος αυτών των καταθέσεων.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται σημαντική, καθώς επί του φορολογικού νομοσχεδίου στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρξαν σοβαρές τριβές για τρία ζητήματα:

1. Την πρόβλεψη της αυτόφωρης διαδικασίας δίωξης των φοροφυγάδων.

2. Τη θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

3. Τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο (από πτωχούς κ.ά.) που θεωρούνται ανείσπρακτα.

Με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία δίωξης για όσους φορολογουμένους παρακρατούν ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια. Αγνωστο παραμένει αν με την ίδια διαδικασία θα διώκονται και όσοι δεν κόβουν αποδείξεις.

Ακόμη στη νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, καθώς και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το ισχύον σύστημα.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ
* Πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών. Ηδη προτάσεις για βελτίωση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

* Φορολογική διαιτησία. Νέος θεσμός ανεξάρτητης διαιτησίας για φορολογικές διαφορές που επιταχύνει την επίλυσή τους και αποσυμφορεί τα δικαστήρια.

* Προσαρμογή και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών ενάντια στη φοροδιαφυγή.

* Αξιοποίηση πληροφοριών από το εξωτερικό και αντιμετώπιση της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται στο πλαίσιο συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών.

* Αναδιοργάνωση του συστήματος (και της διοίκησης) ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού. * Σύνδεση με τον μόνιμο μηχανισμό και σταδιακή ενσωμάτωση του έργου της έκτακτης διοικητικής δομής με πέντε ομάδες δράσης που έχουν δημιουργηθεί (φορολογικής μεταρρύθμισης, φορολογουμένων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, επώνυμη και μεγάλη φοροδιαφυγή, ληξιπρόθεσμων οφειλών, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και φορολογικής συμμόρφωσης).

* Πλαίσιο για τη διαχείριση και την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

* Νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών.

* Αντιμετώπιση της διαφθοράς στον φοροελεγκτικό μηχανισμό- αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομ

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...