Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Στήνεται παιχνίδι με τα πετρέλαια της Σαουδικής Αραβίας

Την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου αναμένεται να πυροδοτήσει η αποκάλυψη του βρετανικού «Guardian», πως τα πετρελαϊκά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι κατά 40% λιγότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ο βρετανικός «Guardian» στην ουσία αναδημοσιεύει πληροφορία που τη διέδωσε το Wikileaks. Ήδη εδώ και καιρό καλλιεργείται η υποψία πως οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούν νερό στα πηγάδια άντλησης, προκειμένου να φέρουν στην επιφάνεια ποσότητες αργού πετρελαίου.

Οι Αμερικανοί φοβούνται κατά συνέπεια δραματική αύξηση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» από το 2012.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα της περιόδου 2007-2009 που επικαλείται ο «Guardian», πηγή της πληροφορίας είναι ο πρώην επικεφαλής γεωλογικών ερευνών της κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Aramco.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος Σαντάμ αλ Χουσεϊνί είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο του 2007 στον Αμερικανό πρόξενο ότι η επίτευξη του στόχου άντλησης 12,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που θεωρείται κρίσιμη για τη συγκράτηση της τιμής του μαύρου χρυσού στο μέλλον, δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Κατά τον Σαντάμ αλ Χουσεϊνί, πιθανότατα το 2012 η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα φτάσει αυτό που ονομάζεται «κορύφωση παραγωγής» και στη συνέχεια θα αρχίσει να πέφτει. Όταν γίνει αυτό, πρόσθεσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, το Ριάντ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, διότι έχει υπερβάλει τα στοιχεία για τα αποθέματα της χώρας κατά 300 δισεκατομμύρια βαρέλια ή κατά 40%, ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, ακόμα και τα πραγματικά αποθέματα ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αξιοποιηθούν από όσο υποστηρίζει η Σαουδική Αραβία.

Όλα αυτά κάνουν τις Η.Π.Α. να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τον ενεργειακό χάρτη του μέλλοντος, ενώ εκφράζονται βάσιμοι φόβοι, ότι οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον θα οδηγηθούν σε ανεξέλεγκτα άλματα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...