Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Παράταση στους ελεύθερους επαγγελματίες για τις δηλώσεις εισοδήματος

Παράταση στο ραντεβού με την εφορία ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που για πρώτη φορά φέτος θα τις υποβάλουν, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet.
ΠροθεσμίεςΟι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους αυτούς αρχίζουν να τρέχουν κανονικά από αύριο 1η Μαρτίου. Όμως το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ακόμη έτοιμο να υποδεχθεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις περίπου 1 εκατ. επιτηδευματιών καθώς μέχρι σήμερα:
1. Δεν έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Τaxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
2. Δεν έχουν εκδοθεί οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο 3842/2010.
Οι φοροτεχνικοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες για όλες τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Παράλληλα οι ίδιοι εντοπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το οποίο σχετίζεται με την αυτοπεραίωση.
Δήλωση ΦΠΑ
Συγκεκριμένα για να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στη διαδικασία του αυτοελέγχου προκειμένου να περαιώσουν τη χρήση του 2010 θα πρέπει να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Όμως, φέτος, η προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, οι οποίες υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από όλους, λήγει στις 12 Απριλίου, ενώ οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους επιτηδευματίες λήγουν κανονικά από την 1η έως και τις 16 Μαρτίου. Δηλαδή, πρώτα θα υποβληθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2010 και μετά αυτές για το ΦΠΑ. Τι σημαίνει όμως αυτό; Οι επιτηδευματίες που δεν θα έχουν υποβάλει την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ μέχρι την προθεσμία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην αυτοπεραίωση.
«Το καλύτερο είναι οι προθεσμίες για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος να εναρμονιστούν με αυτές για τις εκκαθαριστικές ΦΠΑ»,  δηλώνουν φοροτεχνικοί.


Πηγή: Ημερησία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...