Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Καπνίζεις στο πάρκο; Πρόστιµο!


Με μια απαράδεκτη πλέον κίνηση απαγορεύουν το κάπνισμα ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους. Καπνιστές στρέφονται στα δικαστήρια για καταπάτηση της προσωπικής ελευθερίας τους!






Με τριάντα έξι ψήφους υπέρ και δώδεκα κατά το συµβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε χθες την εφαρµογή αντικαπνιστικών µέτρων στα δηµοτικά πάρκα και τις παραλίες της πόλης, επτά χρόνια µετά την απαγόρευση του καπνίσµατος σε µπαρ και εστιατόρια.
 
Η απαγόρευση, που θα τεθεί σε εφαρµογή τρεις µήνες αφότου υπογραφεί από τον δήµαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούµπεργκ, αφορά τα 1.700 πάρκα της πόλης, τα 23χιλιόµετρα παραλίας και χώρους πεζών, µεταξύ των οποίων και η Τάιµς Σκουέαρ.
 
«Αυτό το καλοκαίρι οι Νεοϋορκέζοι που επισκέπτονται τις παραλίες και τα πάρκα για να πάρουν φρέσκο αέρα θα έχουν τη δυνατότητα να αναπνεύσουν ακόµα πιο καθαρό αέρα και να κάθονται σε απαλλαγµένες από αποτσίγαρα παραλίες», τονίζει ο δήµαρχος της πόλης, που αναµένεται να υπογράψει την επέκταση της καπνοαπαγόρευσης µέσα στις επόµενες 30 ηµέρες.
 
Αντιδράσεις ωστόσο δεν έλειψαν ούτε από τους τοπικούς αξιωµατούχους, µε τον δηµοτικό σύµβουλο Ντάνιελ Χάλοραν να υποστηρίζει πως, αν περάσουν τα νέα µέτρα, το επόµενο βήµα είναι η απαγόρευση του καπνίσµατος στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των πολιτών. Για όσους αντισταθούν στο γράµµα του νόµου προβλέπεται πρόστιµο ύψους εκατό δολαρίων, ανάλογο µικρότερων παραπτωµάτων όπως η επαιτεία.
 
Η Νέα Υόρκη πάντως δεν πρωτοτυπεί: η απαγόρευση του καπνίσµατος στα πάρκα εφαρµόζεται ήδη σε Λος Αντζελες και Σικάγο.
 
Στην Ευρώπη, πρωτοπόροι στην απαγόρευση του καπνίσµατος σε ανοικτούς χώρους είναι οι Ισπανοί (απαγορεύουν το κάπνισµα σε περιβάλλοντες χώρους νοσοκοµείων, σχολείων και παιδότοπων), οι Πολωνοί (το κάπνισµα απαγορεύεται σε αποβάθρες σιδηροδροµικών σταθµών και παιδότοπους). Στη Γερµανία και ειδικότερα στη Βαυαρία, όπου δεν προβλέπονται ούτε χώροι καπνιζόντων, το κάπνισµα απαγορεύτηκε ακόµη και στο Οκτόµπερφεστ, το διάσηµο φεστιβάλ μπίρας του Μονάχου.
 
Ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιµα καλούνται να καταβάλουν οι Ιρλανδοί και οι Εσθονοί. Στην Ιρλανδία οι παραβάτες τιµωρούνται µε πρόστιµο µέχρι και 3.000 ευρώ. Στην Εσθονία οι ιδιοκτήτες καταστηµάτων που δεν συµµορφώνονται µε τον νόµο πληρώνουν πρόστιµο ύψους µέχρι και 2.000 ευρώ. 
Πηγή : newsit.gr
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...