Μακάρι να μπορούσαμε όλες μαγικά να αδυνατίζαμε, να τονώναμε το σώμα μας, να αποκτούσαμε γράμμωση αλλά μαγικά δεν υπάρχουν. Όπως επίσης όλα μπορούν να γίνουν αν σταματήσουμε τις δικαιολογίες στον εαυτό μας. Κανένας δεν έχει χρόνο ή δεν του περισσεύουν χρήματα, αλλά ο στόχος είναι να κάνουμε κάτι καλό για το σώμα και την υγεία μας.
Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που λέμε στον εαυτό μας και πως θα τις αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης;
«Δεν έχω καθόλου χρόνο»
Από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες. Η έλλειψη χρόνου αποτελεί το ιδανικότερο άλλοθι για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να γυμναστούμε. Κι όμως υπάρχει χρόνος.
Σχέδιο δράσης: Ξυπνήστε μισή ώρα νωρίτερα το πρωί και ξεκινήστε περπατώντας έντονα σε κάποιο κοντινό πάρκο, σταδιακά αυξήστε το χρόνο ή την ένταση. Γυμναστείτε το βράδυ, αφού έχετε βάλει τα παιδιά για ύπνο. Δεν χρειάζεται να δείτε ακόμη μία σαπουνόπερα στην τηλεόραση. Φροντίστε να παραμένετε ενεργητικοί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σπάστε τρία 10λεπτα άσκησης μέσα στην ημέρα. Οι ειδικοί συνιστούν ότι ακόμη και αυτό αρκεί!
Με τη γυμναστική «πιάνομαι»
Συμβαίνει να τα δίνουμε όλα την πρώτη εβδομάδα εξάσκησης και έπειτα να απογοητευόμαστε που δεν μπορούμε να σηκωθούμε από την καρέκλα.
Σχέδιο δράσης: Αν ξεκινήσετε να ασκείστε με ιδιαίτερα αργό ρυθμό και σταδιακά αυξήσετε την ένταση, τότε θα διαπιστώσετε, πως όλα θα κυλήσουν ομαλά. Επίσης, μην ξεχνάτε ποτέ τη προθέρμανση με ζωηρό, επιτόπιο βάδην και την αποθεραπεία με διατάσεις σε όλο το σώμα. Τέλος, λίγο μαγνήσιο (μία ταμπλέτα καθημερινά) βοηθά να αντιμετωπίσετε τους μυϊκούς πόνους, τις κράμπες και τα πιασίματα.
«Νιώθω κούραση μετά τη δουλειά»
Λογικό. Αλλά οι ειδικοί συνιστούν προπόνηση μισή με μία ώρα μετά τη δουλειά η οποία μπορεί να σας τονώσει και να σας χαλαρώσει.
Σχέδιο δράσης: Βάλτε το γυμναστήριο στο πρόγραμμα μετά τη δουλειά και βρείτε συμμάχους όπως έναν συνάδελφο για να γυμναστείτε μαζί. Αν όντως νιώθετε εξαντλημένοι γυμναστείτε το πρωί.
«Δεν ξέρω πώς να γυμναστώ»
Οι περισσότεροι μπαίνουν σε ένα γυμναστήριο και δεν γνωρίζουν από πού να αρχίσουν και πώς να τελειώσουν. Καταλήγουν να περπατάνε στο διάδρομο για 30 λεπτά και έπειτα κατευθύνονται στο ντους.
Σχέδιο δράσης: Απευθυνθείτε στον γυμναστή του γυμναστήριου. Ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας θα σας σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ειδικά για σας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία μη διστάζετε να τον ρωτάτε.
«Βαριέμαι να γυμναστώ»
Είναι η πιο ειλικρινής δικαιολογία αλλά και εδώ υπάρχει λύση.
Σχέδιο δράσης: Διαλέξτε ένα άθλημα ή ένα χόμπι και ασχοληθείτε με αυτό. Τα αποτελέσματα, θα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό σας.
«Έχω προβλήματα τώρα»
Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες, η άσκηση βοηθά στη μείωση του στρες και βελτιώνει τη διάθεσή σας.
Σχέδιο δράσης: Όσοι γυμνάζονται και περνούν μία περίοδο αγχωτικών καταστάσεων τείνουν να υποφέρουν λιγότερο από άγχος και κατάθλιψη. Δοκιμάστε μια μορφή άσκησης που δεν απαιτεί από εσάς να επικεντρωθείτε σε αυτή, όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο, και θα διαπιστώσετε ότι είστε σε θέση να λύσετε ακόμη και τα προβλήματα που σας απασχολούν.
«Δεν υπάρχει γυμναστήριο κοντά στο σπίτι μου»
Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορείτε να ασκηθείτε. Στο σπίτι. στην εργασία. Σε ένα πάρκο. Πηγαίνοντας από το σπίτι στη δουλειά.
Σχέδιο δράσης: Όλα όσα πραγματικά χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, λίγη φαντασία και προθυμία να δοκιμάσετε διαφορετικά πράγματα.
Πηγή: omorfamistika.gr