Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Κρίση χωρίς τέλος στη Λιβύη



Εντείνονται οι πιέσεις των δυνάμεων του Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών με βομβαρδισμούς χθες από ξηράς και αέρος σε πόλεις που ελέγχονται από τους εξεγερμένους. 
Τανκς εισβάλλουν στην Ζαουίγια και υπάρχουν αναφορές για πολλούς νεκρούς. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι εκκλήσεις για επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ΟΗΕ και όχι την Ουάσινγκτον. 
Ο Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξη του κατηγόρησε τους Δυτικούς, και ειδικά τη Γαλλία, για «αποικιοκρατική συνωμοσία» εναντίον της χώρας του και χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τους αντικαθεστωτικούς ως προδότες. 
Επίσης προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού ο λαός θα πάρει τα όπλα και θα πολεμήσει». 
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα χθες, δήλωσε ότι αν ο Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία σε 72 ώρες τότε δεν θα κινηθούν νομικά εναντίον του για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει





Οι τελευταίες εξελίξεις:

11:48: Έκλεισε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στη Λιβύη που βρίσκεται κοντά στη Ζαουίγια εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.
11:05: Ο Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε σε συνέντεξή του, η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, πως αν το εξτρεμιστικό δίκτυο Αλ-Κάιντα καταλάβει τη χώρα του, ολόκληρη η περιοχή ως το Ισραήλ θα παραδοθεί στο χάος.
"Η διεθνής κοινότητα άρχισε τώρα να καταλαβαίνει ότι εμποδίζουμε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν να πάρει το έλεγχο της Λιβύης και της Αφρικής", υποστήριξε ο Καντάφι.
Επίσης υπογράμμισε ότι σε περίπτωση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα κάνει τους Λίβυους να καταλάβουν τις  πραγματικές προθέσεις της Δύσης που είναι ο έλεγχος του πετρελαίου και τότε  όπως είπε, θα πάρουν τα όπλα και θα πολεμήσουν για την ελευθερία τους.
10:56: Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών λύσεων που δεν απαιτούν απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως τη δημιουργία μιας αεροπορικής και ναυτικής γέφυρας για τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών στη Λιβύη, ναυτικές περιπολίες για να αποκλειστεί κάθε μεταφορά όπλων στην λιβυκή κυβέρνηση, ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού. Όλα αυτά τα ενδεχόμενα θα εξεταστούν αύριο στις Βρυξέλλες όπου συναντιούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
10:45: Ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε τους πολίτες στις υπό τον έλεγχο των ανταρτών ανατολικές περιοχές της χώρας, να επανακαταλάβουν τις πόλεις τους. Όπως μεταδίδει το Associated Press, ο Καντάφι μιλώντας σε ομάδα νέων στην πόλη Ζιντάν, η οποία βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης, κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Αλ Κάιντα για τις εξεγέρσεις όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στην Αλγερία και αλλού. Οι δηλώσεις του Καντάφι μεταδόθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, αλλά δεν αναφέρθηκε πότε πραγματοποίησε αυτή την ομιλία.
10:40:  Τεθωρακισμένα οχήματα έχουν εισβάλει στη Ζαουίγια και κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της πόλης, δηλώνει στο Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας.
"Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς", δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας αντάρτης προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.

Όπως  μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία οι  δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων.
Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.

"Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους" δήλωσε ένας εκ των εξεγερμένων.
7:20: ΓΑΛΛΙΑ: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμά πως η χώρα του και η Ευρώπη "άργησαν να αντιδράσουν" στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και θεωρεί απίθανο "να μην κάνουν τίποτε" στη Λιβύη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν".

"Αργήσαμε να αντιδράσουμε, η Ευρώπη μάλιστα επέδειξε μια ένοχη βραδύτητα, έστω κι αν η κα Άστον (επικεφαλης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ) πήγε στην Τύνιδα πριν ακόμη από τους γάλλους αξιωματούχους", δήλωσε ο Κουσνέρ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα.

Για τη Λιβύη εκτιμά ότι "δεν μπορεί να είχαμε προχωρήσει τόσο πολύ και τώρα να μην κάνουμε τίποτε" και εγκρίνει το γαλλο-βρετανικό διάβημα για μια "αυστηρότερη απόφαση υπέρ μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστούν οι σφαγές".
"Η επιβολή της ζώνης αυτής απαιτεί μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλιώς θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με τον πόλεμο στο Ιράκ" είπε και πρόσθεσε ότι  η εγκαθίδρυση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού "απαιτεί σε κάθε περίπτωση μεγάλα ναυτικά όπως και αεροπορικά μέσα και σημαίνει επίσης βομβαρδισμούς με στόχο τις αντιαεροπορικές άμυνες".
7:00 Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης, Φαρχάτ Ομάρ Μπενγκντάρα, πρόσωπο κλειδί για τα οικονομικά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, επανεμφανίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν αποκάλυψε αν παραμένει πιστός στον Μουάμαρ Καντάφι ή αν τάσσεται με την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Ο Μπενγκντάρα διαβεβαίωσε τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ότι εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό για να χειρίζεται καλύτερα τις υποθέσεις.

Υποστηρίζει ακόμη ότι θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μετά την κρίση και πως το πάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.
22:15 Οι Ομπάμα - Κάμερον συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία ότι πρέπει να τερματιστεί η βία στη Λιβύη. "Συμφωνήθηκε να πιέσουν, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, για πιθανές αποκρίσεις όπως επιτήρηση, ανθρωπιστική βοήθεια, εμπάργκο όπλων και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" αναφέρει το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου.
Πηγή Enet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...