Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Αδύναμη να ελέγξει τον πυρηνικό εφιάλτη η Ιαπωνία – Ζήτησε βοήθεια από την ΙΑΕΑ – Φόβοι για νέα έκρηξη στη Φουκουσίμα

DigitalGlobe satellite photograph shows the earthquake and tsunami-damaged Fukushima Daiichi nuclear plant on 14 March 2011


Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Ιαπωνία παραδέχτηκε πως δε μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το σεισμό των 9 Ρίχτερ. Και ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Το Τόκιο ζήτησε από την ΙΑΕΑ την αποστολή ομάδας ειδικών για να συνδράμουν τους Ιάπωνες επιστήμονες. «Συζητούμε με την Ιαπωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο σημείωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο.

Ο Αμάνο προσέθεσε ότι ο πολύ ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν προβλήματα και πλημμύρισαν πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, αλλά σημείωσε ότι το κέλυφος των αντιδραστήρων των σταθμών αυτών παραμένει ανέπαφο και η διαρροή ραδιενέργειας ήταν περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε μια καταστροφική κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ. Η βασική διαφορά, σύμφωνα με τον Αμάνο, είναι ότι δεν υπάρχει αλυσιδωτή αντίδραση σε κανέναν από τους αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Επιπλέον, οι πυρήνες των αντιδραστήρων στο ιαπωνικό εργοστάσιο στεγάζονται σε χαλύβδινα περιβλήματα που δεν υπήρχαν στο Τσερνόμπιλ.

Έκρινε δε ότι δεν οφείλεται σε ανθρώπινα λάθη ή στο σχεδιασμό της μονάδας αλλά «έγινε εξαιτίας μιας τεράστιας φυσικής καταστροφής που ξεπερνά τη φαντασία και την εμπειρία των ανθρώπων».

Την ίδια ώρα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο νωρίτερα επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco) ότι μειώθηκε εκ νέου το επίπεδο του νερού στον αντιδραστήρα αριθμός 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Η Tepco είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατάφερε να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον αντιδραστήρα ώστε να βυθιστούν μέχρι το μέσον οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου, οι οποίοι είναι πιθανόν να έχουν ήδη αποκαλυφθεί μια πρώτη φορά.

«Το επίπεδο του νερού, το οποίο εξυπηρετεί στην ψύξη, ξανακατέβηκε λόγω της εξάτμισής του, η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας», εξήγησε ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Αν οι ράβδοι καυσίμου δεν ψυχθούν, εγκυμονείται ο κίνδυνος τήξης τους και ως εκ τούτου πρόκλησης βλάβης στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση θέλουν πάση θυσία να αποτρέψουν οι ειδικοί της Tepco και οι αρχές.

Εκτός από την ΙΑΕΑ, το Τόκιο ζήτησε βοήθεια και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητήθηκε επιπρόσθετος εξοπλισμός για την παροχή νερού και άλλων πόρων που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης των πυρηνικών της αντιδραστήρων, δήλωσε ο Γκρεγκ Τζάκζκο, επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών, προσθέτοντας ότι οι πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ λειτουργούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα, τώρα, με την επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., έχει διακοπεί σε ακτίνα 20 χλμ η συγκομιδή και διανομή αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από την εκκενωθείσα περιοχή. Επίσης, αναφέρεται ως τυπική ενδεικτική τιμή των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή ρυθμός δόσης ίσος με 34,2 μSv/ώρα. Η τιμή αυτή, αν και είναι μεγαλύτερη του επιτρεπτού, δεν είναι άμεσα απειλητική για την υγεία. Ενδεικτικά, το ετήσιο όριο δόσης για το γενικό πληθυσμό είναι 1.000 μSv.

Μετά την είδηση για τη μεγάλη έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο EPA έδωσε εντολή σε όλους τους φωτογράφους του στην περιοχή αυτή να φύγουν αμέσως, κρίνοντας σημαντικότερη όλων την ασφάλεια των εργαζομένων του.

Ανησυχία στις αρχές και τους πολίτες προκαλεί και η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας πως από το βράδυ της Τρίτης η φορά των ανέμων θα στραφεί σε ανατολικούς, δηλαδή θα κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα.

Ο πυρηνικός εφιάλτης δεν επηρεάζει μόνο την Ιαπωνία αλλά και ολόκληρη την υφήλιο. Η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει για τουλάχιστον τρεις μήνες την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

Η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας (ASN) ανακοίνωσε ότι το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

Και ενώ ο εφιάλτης παραμένει, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με συμμετοχή και των επικεφαλής των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σπεύδουν για βοήθεια 13 πολεμικά των ΗΠΑ
Οκτώ αμερικανικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν και η συνοδεία του, μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ιαπωνία και προσέθεσε ότι άλλα 5 κατευθύνονται προς τη χώρα.

«Έχουμε σήμερα 8 πλοία που βρίσκονται ανατολικά του (νησιού) Χονσού και 5 άλλα βρίσκονται καθ' οδόν», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν.

Εκπομπές ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το συνοδεύουν, τα οποία βρίσκονταν περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σταθμού, να αλλάξουν θέση, επιβεβαίωσε ο Λάπαν.

Δεκαεπτά μέλη του πληρώματος ελικοπτέρων στο Ρόναλντ Ρίγκαν εκτέθηκαν ελαφρά σε ακτινοβολία, αλλά εύκολα απολυμάνθηκαν με τη χρήση νερού και σαπουνιού, διευκρίνισε.
Το Ρόναλντ Ρίγκαν θα χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του ιαπωνικού στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Στο αεροπλανοφόρο βρίσκονται περίπου 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης και παραδίδουν νερό και κουβέρτες στους πληγέντες από το σεισμό. 



Πηγή newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...