Εάν είσαστε μαθηματικός που σας αρέσει η μουσική μπορεί να έχετε διερωτηθεί έστω φευγαλέα πως θα μεταφράζονταν η σταθερά Π σε νότες. Δύνανται οι αριθμοί αυτοί να βγάλουν έναν ωραίο ήχο, άραγε;
Να σας πούμε την αλήθεια δεν ακούγεται και άσχημα η μελωδία του Π. Και που το ξέρουμε εμείς θα ρωτήσετε εύλογα.
Μόλις είδαμε το παρακάτω βίντεο του Καναδού μουσικό Μάικλ Μπλέικ ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει τις νότες Ντο μέχρι Σι σε νούμερα ένα με επτά δημιουργώντας το τραγούδι της σταθεράς του Αρχιμήδη για να τιμήσει με αυτόν τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή.
Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (∏=3,14).
"Ξαφνικά μια μέρα σκέφτηκα τι θα συνέβαινε εάν έβρισκα ένα τύπο ή εξίσωση που θα μπορούσε να αποδοθεί σε νότες", είπε προσθέτοντας ότι έτσι σκέφτηκε αρχικά την ακολουθία Fibonacci, επειδή του άρεσε όπως ακουγόταν αλλά, δεν βρήκε την άκρη και έτσι το επόμενο που δοκίμασε ήταν η σταθερά Π.
Στο βίντεο ο 36χρονος Μπλέικ εξηγεί πως η κάθε μια από τις οκτώ νότες σε οποιαδήποτε μεγάλη κλίμακα μπορεί να αποδοθεί με μία αριθμητική τιμή.
Μπορεί δηλαδή να προσαρμόζει αριθμούς σε νότες για να "παίξει" την σταθερά Π σε 31 δεκαδικές θέσεις και να δημιουργήσει ένα τραγούδι.
Μάλιστα σαν να μην έφτανε μόνο αυτό ο Μπλέικ παίζει το τραγούδι σε 157 ρυθμούς ανά λεπτό (που είναι το 314 διαιρεμένο στα 2) με τη βοήθεια περισσότερων από 10 μουσικών οργάνων.
"Ποτέ δεν ήμουν άριστος στα μαθηματικά απλά είμαι μουσικός παρά μαθητικός", σημειώνει.
Σημειώνεται ότι η Ημέρα της Σταθεράς Π γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι ∏=3,14159.
Πηγή newsbeast.gr