Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή


Οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη ανέρχονται σε 180.000

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη είναι τουλάχιστον 180.000. Για το λόγο αυτό κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει επειγόντως στο μαζικό επαναπατρισμό των δεκάδων χιλιάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την Τυνησία.

Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες από την Αίγυπτο και την Τυνησία αλλά υπάρχουν και πολλοί εργάτες άλλων εθνικοτήτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής» αν δε ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα σύνορα της Τυνησίας. Η εκπρόσωπός της Μελίσα Φλέμινγκ τόνισε ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Παράλληλα η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι προβλέπει να διπλασιαστούν οι χώροι υποδοχής προσφύγων στον καταυλισμό στην Τυνησία στα σύνορα με τη Λιβύη.

Περίπου 8.000 με 10.000 άνθρωποι από το Μπανγκλαντές πέρασαν τα σύνορα της Τυνησίας χθες, είπε ο εκπρόσωπος 'Αντριαν 'Εντουαρντς.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να υποδεχθεί ο καταυλισμός που έχουμε εγκαταστήσει στην Τυνησία. Σε αυτόν σήμερα μπορούμε να υποδεχθούμε 10.000, το επόμενο στάδιο θα είναι 20.000», πρόσθεσε.

Μόλις οι άνθρωποι αυτοί διασχίσουν τα σύνορα, πρέπει να βρουν ένα μέσο μεταφοράς για να φθάσουν στη χώρα τους. «Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να δεχόμαστε σε ευνοϊκές συνθήκες όσους φθάνουν. Είμαστε σε μια κατάσταση κρίσης. Η αποσυμφόρηση των συνόρων είναι προτεραιότητα», επανέλαβε.

Η πρέσβειρα καλής θέλησης Αντζελίνα Τζολί έχει απευθύνει έκκληση για την προστασία των αμάχων. «Είναι καθοριστικής σημασίας όλες οι πλευρές να σεβαστούν το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και φεύγουν για την ασφάλειά τους, είτε είναι άμαχοι που εγκλωβίστηκαν στη σύγκρουση στη χώρα τους είτε είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που εγκλωβίστηκαν σε νέες συγκρούσεις», δήλωσε η Τζολί.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέλαβε τη μεταφορά 1.700 ανθρώπων από την Τυνησία στην Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στο συνοριακό σταθμό Ρας Τζεντίρ από τις 20 Φεβρουαρίου, μεταξύ τους 31.000 Αιγύπτιοι, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του αρχηγείου των τυνήσιων πυροσβεστών στο σημείο αυτό ενώ τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι περιμένουν στη λιβυκή πλευρά των συνόρων.
Πηγή newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...