Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η Fitch απειλεί με νέα υποβάθμιση την Ελλάδα

Η Fitch απειλεί με νέα υποβάθμιση την Ελλάδα

Νέες απειλές για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, οι αναλυτές του οποίου προειδοποιούν για νέες προς τα κάτω αναθεωρήσεις της βαθμολογίας της χώρας, σε περίπτωση που το δημόσιο δεν καταφέρει να βγει στις αγορές.

Συγκεκριμένα, οικονομολόγοι του οίκου τονίζουν ότι το 2011 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα, καθώς αν έως και το τέλος του έτους δε διαφανεί μία προοπτική για επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου, θα υπάρξει νέα υποβάθμιση.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, θεωρείται απαραίτητη μία ξεκάθαρη και έγκαιρη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές του δημοσίου.

Ο κ. David Riley, επικεφαλής του τμήματος Global Sovereign Ratings της Fitch σημειώνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι καθοριστική και για το σύνολο της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι στόχοι των αρχών και οι προσδοκίες της αγοράς δεν επιτευχθούν, θα υπάρξει διεύρυνση και εντατικοποίηση των μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση των περιφερειακών χωρών – μελών της ευρωζώνης.

«Ο συνδυασμός μιας ενισχυμένης ανταπόκρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσιονομικής λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και σταδιακά μιας πιο ευρείας και ασφαλής οικονομικής ανάκαμψης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του τέλους στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Riley.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν μία ή περισσότερες από τις προσδοκίες αυτές δεν υλοποιηθούν, τότε η κρίση μπορεί να διευρυνθεί και να εντατικοποιηθεί.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...