Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Περαιτέρω εκροή των καταθέσεων βλέπει η Εθνική το 2011

Η μείωση των καταθέσεων αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011 με ηπιότερο ρυθμό απ’ ότι το 2010 που συρρικνώθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ, ενώ από τα τέλη του 2012 και μετά, προβλέπεται αύξηση των συνολικών αποταμιευμένων ποσών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας, η εκτιμώμενη εκροή καταθέσεων φέτος, θα ανέλθει στα 19 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, η μείωση των καταθέσεων από μη κατοίκους της Ελλάδας αναμένεται να είναι μικρή καθώς το επίπεδό τους έχει σχεδόν επανέλθει στο 8% του ΑΕΠ, που αποτελεί τον μακροχρόνιο μέσο όρο.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής τράπεζας, οι καταθέσεις αναμένεται να επανακάμψουν σταδιακά από τα τέλη του 2012 και μετά. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στο βασικό σενάριο του προγράμματος σταθεροποίησης που κάνει λόγο για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αρχές του 2012. Με βάση αυτό, το ποσοστό αποταμίευσης του ιδιωτικού τομέα θα επανακάμψει σταδιακά στον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο του 8% από το 2% που εκτιμάτε ότι είναι τώρα. Επίσης στην πρόβλεψη της Εθνικής τράπεζας, συνυπολογίζεται και η παραδοχή ότι ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είναι περίπου ανάλογος με το ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Με βάση τα παραπάνω οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων θα διαμορφωθεί ετησίως στο 5% το 2012 και θα επιταχυνθεί μετά το 2013 σημειώνοντας αυξήσεις ύψους 13 δισ. ευρώ ετησίως (6%). 
enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...