Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ποιο θα είναι το μέλλον της Αλ Κάιντα;





Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν σημαίνει το τέλος της αλ Κάιντα ή όχι; Η δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης σημαίνει το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας ή το εν λόγω σενάριο απέχει πολύ από τη πραγματικότητα;

Σε αυτά τα πολύ «καυτά» ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν ειδικοί σε θέματα της τρομοκρατίας αλλά και η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση, λίγες μόνο ώρες μετά την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και χρόνια πως η ικανότητα του Μπιν Λάντεν να διοικεί την οργάνωσή του έχει περιοριστεί όταν αναγκάστηκε να κρύβεται και να μην μπορεί να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του, παρά μόνο μέσω σπάνιων ηχητικών μηνυμάτων.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Πίτερ Μπέργκεν, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, δήλωσε στο CNN πως η οργάνωση δεν διαθέτει άλλη συμβολική και χαρισματική φυσιογνωμία για να τον αναπληρώσει και να προσελκύσει νέα μέλη ή να εμπνεύσει καινούργιες επιθέσεις. Μάλιστα ο Μπέργκεν έφτασε στο σημείο να πει ότι ο θάνατος του μπιν Λάντεν είναι το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

"Δεν υπάρχει κανείς να τον αντικαταστήσει", υπογράμμισε.

Πάντως, στο θέμα αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται λιγότερο σίγουρη. Πρεσβείες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού σε περίπτωση που η αλ Κάιντα προχωρήσει σε αντίποινα. Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε τον θάνατο του μπιν Λάντεν ως το σημαντικότερο επίτευγμα στο αγώνα κατά της αλ Κάιντα, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και το FBI δεν έχουν εκδώσει προειδοποίηση ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για ενδεχόμενα αντίποινα, όμως τα μέτρα ασφαλείας θα παραμείνουν ενισχυμένα.

"Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει επιθέσεις εναντίον μας. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό", υπογράμμισε ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας ότι η επιχείρηση άρχισε να σχεδιάζεται τον Αύγουστο και πως την Κυριακή έδωσε το πράσινο φως για την πραγματοποίησή της από ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

 Καθώς το κυνήγι του Μπιν Λάντεν συνεχιζόταν για χρόνια, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτιόνταν για πόσο καιρό ακόμα η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου θα ζούσε με την ταπεινωτική προοπτική ότι δεν έχει συλλάβει τον μπιν Λάντεν. Τα στοιχεία χάνονταν ή δεν επαρκούσαν, ενώ η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών επέμενε ότι κρυβόταν κάπου στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απογοητεύτηκαν όταν λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, στη μάχη της Τόρα Μπόρα, ο μπιν Λάντεν δεν βρέθηκε, αν και αξιόπιστες πληροφορίες τον ήθελαν να κρύβεται σε σύμπλεγμα σπηλιών στα σύνορα με το Πακιστάν.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά και έχοντας ζήσει δύο αιματηρούς πολέμους, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πλέον να έχουν λόγο να είναι ικανοποιημένες, γιατί οι επίμονες προσπάθειες τους είχαν αποτέλεσμα: τον θάνατο του μπιν Λάντεν. 
 Πηγή   PROTO THEMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...