Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οι «περίεργες» ιστορίες της απογραφής

Αύριο τελειώνει η απογραφή του πληθυσμού και κατοικιών, με τους 55.000 απογραφείς να βρέθηκαν, αρκετές φορές, μπροστά σε «περίεργες» καταστάσεις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Πολλά νοικοκυριά μας υποδέχονταν σαν φιλικούς επισκέπτες. Μας πρότειναν για κέρασμα δεκάδες γλυκά, καφέδες, αναψυκτικά και σε κάποιες περιπτώσεις, μας έστρωσαν και το τραπέζι για φαγητό», διηγούνται η Κάλια, η Στέλλα και η Μύριαμ, τρεις νεαρές απογραφείς.  «Πολλοί ηλικιωμένοι, για να σπάσουν τη μοναξιά τους και για να γεμίσουν το χρόνο τους, μας εξιστορούσαν περιστατικά από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και από την κατοχή. Μέχρι και ιστορίες από την καταστροφή της Σμύρνης ακούσαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», αναφέρουν χαμογελώντας και συμπληρώνουν, «μας εκμυστηρεύτηκαν επίσης, δεκάδες κουτσομπολιά, προσωπικές και οικογενειακές ιστορίες, που μας έφεραν αρχικά σε δύσκολη θέση, αλλά εκ των υστέρων συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά τελικά έχουν αρκετή πλάκα. Τα διηγούμαστε στις παρέες μας και γελάμε πολύ».

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ηλικιωμένης, από το Παγκράτι, πολύ καθώς πρέπει και ευγενική, απαντώντας στην ερώτηση για την οικογενειακή της κατάστασή είπε χαιρέκακα: «Έχω δύο παιδιά, αλλά τα έχω αποκληρώσει εδώ και καιρό. Μην τους το πείτε πριν πεθάνω, για να με προσέχουν», αφήνοντας άφωνη την Κάλια. Ευκατάστατη κυρία, με οικογένεια, πολύ φιλική και ευχάριστη, όταν ήρθε η στιγμή να απαντήσει στην ερώτηση για το επίπεδο της μόρφωσής της, σοβάρεψε απότομα και ανέφερε σχεδόν ψιθυριστά: «Είμαι απόφοιτος δημοτικού, αλλά λέω ότι έχω τελειώσει τη Φιλοσοφική. Στην πολυκατοικία είναι όλοι πανεπιστημιακής μόρφωσης και αισθανόμουν κάπως μειονεκτικά. Καταλαβαίνετε».

Σε μία άλλη περίπτωση, κυρία μέσης ηλικίας, απογράφοντας τα παιδιά της, ανέφερε, «Η κόρη μου είναι έγκυος, αλλά δεν το λέμε, γιατί είναι ανήλικη και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πατέρας». Δεν ήταν λίγοι και οι μετανάστες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι μετά το πέρας της απογραφής, θα μπορούσαν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Ένας μάλιστα, μετά το τέλος της διαδικασίας, ρώτησε: «Τώρα θα μπορώ να ψηφίζω;». Τέλος, πολύ αστεία φάνηκε στις νεαρές απογραφείς, η αντίδραση ενός ηλικιωμένου, ο οποίος δεν ήθελε να απογραφεί και απαντώντας από το θυροτηλέφωνο, φώναξε σε πολύ έντονο ύφος: «Να φύγετε! Δεν μένει κανείς εδώ». Αυτά ήταν λίγα από τα περιστατικά με τα οποία ήρθαν «αντιμέτωποι» οι απογραφείς, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν το τεράστιο έργο της απογραφής πληθυσμού και κατοικιών 2011.

Η απογραφή ξεκίνησε στις 10 Μαΐου, πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου. Πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, στοιχεία απαραίτητα για τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Ο απογραφέας φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΛΣΤΑΤ στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213 135 2138-40.

troktikoblog.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...