Τις έντονες πιέσεις των χρηματαγορών υφίστανται...
οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να ανησυχούν για τους αυξανόμενους κινδύνους σε Ισπανία και Ελλάδα, ενώ εκφράζουν φόβους και για την Ιταλία.
Η μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών στις ισπανικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δημιούργησε φόβους για πιθανές αντιπαραθέσεις μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών εκλεγμένων, κι ενώ η Μαδρίτη αγωνίζεται για να προσφύγει στον ευρωπαϊκό δανεισμό, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Η Ιταλία, που έχει αυξημένο δημόσιο χρέος, υποβαθμίστηκε το Σάββατο από την Standard & Poor’s, που έκοψε την προοπτική της οικονομίας σε «αρνητικό» έναντι «σταθερού». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρώμη θα ανακοινώσει μέτρα περιορισμό του ελλείμματος το 2013 και το 2014, σαν μια προσπάθεια για να καθησυχάσει τις αγορές.
Ως αποτέλεσμα της αναταραχής, τα ιταλικά και τα ισπανικά δεκαετή ομόλογα αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιανουάριο, και εκτοξεύθηκαν στις 186 και στις 261 μονάδες βάσεις αντίστοιχα.
Το ευρώ υποχώρησε στα 1,40 δολάρια, φθάνοντας σε χαμηλά επίπεδα διμήνου, ενώ αναλυτές θεωρούν ότι ο έλεγχος της κρίσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν έχει ανακτηθεί. «Το συναίσθημα ότι δεν υπάρχει τέλος στην κρίση ενισχύθηκε μετά και την υποβάθμιση της Ιταλίας» δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της West LB Μάικλ Λέιστερ στο πρακτορείο Reuters.
Στη στρατόσφαιρα οι ελληνικοί τίτλοι
Το ελληνικό ομόλογο εκτινάχθηκε έτι περαιτέρω, με τον δεκαετή τίτλο να έχει απόδοση που υπερβαίνει τα 17%, εν μέσω αβεβαιότητας για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στον «αέρα» και αν δεν δοθεί, θα σημάνει τη χρεοκοπία της χώρας.
Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ωστόσο δεν αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας, αλλά αποτελούν βαρόμετρο της ανησυχίας της αγοράς για κάποιου είδους αναδιάρθρωση.
Πηγη 24ωρο: