Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΓΣΕΒΕΕ: Χαριστική βολή η αύξηση του ΦΠΑ

Οποιοδήποτε σενάριο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει, όπως μετάταξη προϊόντων από 13% σε 23% ή ενιαίος συντελεστής 18%-19%, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία επισημαίνει για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση η ΓΣΕΒΕΕ.
Θα ναρκοθετήσει τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης και η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα πληγεί ακόμα περισσότερο υπογραμμίζει η Συνομοσπονδία, προτείνοντας και πάλι τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών κατά τουλάχιστον μια μονάδα, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ρευστότητας και να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα.
Υπολογίζει δε ότι το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 18% μόνο για τα είδη διατροφής θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση μετάταξης στο 23% θα ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, αν εφαρμοστεί και το σενάριο για μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 6.000 ή 8.000 €, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας θα οδηγηθούν στην απόλυτη εξάντληση.
Τονίζει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απονέκρωση της αγοράς και η έκρηξη των λουκέτων. Η ανεργία, επομένως, όχι μόνο δεν θα ανακοπεί, αλλά εντός 2-3 μηνών θα ξεπεράσει ακόμα και το 20%.
«Γίνεται, έτσι, σαφές ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στην υιοθέτηση του μέτρου αυτού, καθώς θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο, αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή, δίνοντας τη χαριστική βολή στην καρδιά της ελληνικής οικονομίας» ενώ σημειώνει ότι θα πρέπει Κυβέρνηση και τρόικα να συνυπολογίσουν τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων που επιφέρει η εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...