Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η Σ.Αραβία σχεδιάζει την κατασκευή 16 πυρηνικών αντιδραστήρων ως το 2030

Τα πλάνα της Σαουδικής Αραβίας να κατασκευάσει 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες ως το 2030 με πιθανό κόστος 100 δισ. δολ. αποκάλυψε σήμερα τοπική εφημερίδα αναφέροντας κορυφαίο παράγοντα της κυβέρνησης.
Όντας η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα στον κόσμο, η Σ. Αραβία αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην ταχέως αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό εξέτασε την δυνατότητα ενίσχυσης της ενεργειακής παραγωγικής της ισχύος με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων.
"Μετά από 10 χρόνια θα έχουμε τους πρώτους δύο αντιδραστήρες" δήλωσε ο Αμπντούλ Γκάνι μπιν Μιλαϊμπάρι ο οποίος είναι συντονιστής επιστημονικής συνεργασίας του στο King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy. "Μετά από αυτό θα κατασκευάζουμε δύο αντιδραστήρες ετησίως μέχρι να φθάσουμε τους 16 ως το 2030" δήλωσε.
Υπολόγισε πως το κόστος κάθε αντιδραστήρα θα φθάσει τα 7 δισ.δολ. λέγοντας πως η χώρα θα σχεδιάζει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε συντονισμό με εξειδικευμένες εταιρείες. Τελικός στόχος είναι η Σαουδική Αραβία να φθάσει να καλύπτει το 20% των αναγκών ηλεκτροδότησής της με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...