Εντονες πιέσεις για την άρση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο άσκησε η τρόικα στο υπουργείο Εργασίας, παρ' ότι το θέμα αυτό θεωρείτο κλειστό, τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν μετ' επιτάσεως το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για τα μέτρα γύρω από τις εργασιακές σχέσεις, τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.
Η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη αντέδρασε σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται ανάλογο θέμα και επενέλαβε τη θέση στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές από τις αρχές του έτους, όταν συζητείτο το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Τότε συμφωνήθηκε να δοθεί χρόνος ως το Σεπτέμβριο στον νέο εργασιακό νόμο και το υπουργείο να υποβάλει στην τρόικα συγκεκριμένο report με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που συνομολογήθηκαν, προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο τελικώς οι νέες συμβάσεις (επιχειρησιακές και ατομικές) βοήθησαν στον στόχο της μείωσης των αποδοχών του ιδιωτικού τομέα.
Η "έξωση" από τα σωματεία και τις κλαδικές συμβάσεις
Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι ή ο ιδιοκτήτης μιας βιοτεχνίας δεν ανήκουν στην αντίστοιχη εργατική ή εργοδοτική ένωση, τότε οι πρώτοι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, θα αμείβονται με το βασικό μισθό.
Η μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σημαίνει ότι μια επιχείρηση, που δεν μετέχει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση ή όταν αυτή διαγράφεται ή αποχωρεί από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων, θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης να καταβάλλει στο προσωπικό τον κλαδικό μισθό.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η υποχρέωση μιας επιχείρησης προς το προσωπικό θα εξαντλείται στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη (τη σύμβαση της ΓΣΕΕ).
Έτσι όμως εγκυμονεί ο κίνδυνος να διαλυθούν οι εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να μην υπογράφονται συμβάσεις και οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν υψηλότερους -στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων- μισθούς.
Η τρόικα επεκτάθηκε στο ζήτημα των αμοιβών σε κάθε μια βιοτεχνία, αλλά με αφορμή τις αμοιβές δημοσιογράφων και τραπεζοϋπαλλήλων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ.
Από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν εγκατασταθεί, οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να διαμήνυσαν στην υπουργό Εργασίας ότι η μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους (μέλη και μη μέλη συνδικάτων, εργαζόμενοι ή μη σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις αντίστοιχες εργοδοτικές ενώσεις) αποτελεί προϋπόθεση έγκρισης της πέμπτης δόσης του δανείου.
"Είμαι αντίθετη στο να αλλάξει κάτι", φέρεται να απάντησε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Φέρεται να αντέταξε ότι το θέμα εγείρεται ξαφνικά και παρά την αρχική συμφωνία ότι οι επιδόσεις (περικοπές) στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικές (για τους δανειστές μας).
Στις επίμονες αναφορές της τρόικας αντέδρασε ακόμη και ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να καταργηθεί κάθε κατώφλι αμοιβών στην Ελλάδα.
news247.gr