Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Έκθεση ΟΟΣΑ: Βασιλεύει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα


Πλήρη επιβεβαίωση της αναποτελεσματικότητας των μέτρων πάταξης φοροδιαφυγής που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα της φορολογικής που ακολουθείται στην χώρα μας, αποτελεί η δημοσιοποίηση στοιχείων από μέρους του Αυστριακού ακαδημαϊκού κ. Φρ. Σνάϊντερ συμβούλου του Δ.Ν.Τ. της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην παραοικονομία στη ζώνη του ΟΟΣΑ με ποσοστό 29,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Με απλά λόγια δηλαδή, στην Ελλάδα το μαύρο αφορολόγητο χρήμα που κυκλοφόρησε το 2010 έτος σκληρής λιτότητας και ύφεσης ξεπέρασε τα 69 δις ευρώ. Ποσό που αν είχε διακινηθεί νόμιμα , θα έλυνε χωρίς Μνημόνια και στερήσεις το οικονομικό πρόβλημα της χώρα μας.
Ο Αυστριακός καθηγητής, καταδεικνύει ως την βασική αιτία της διόγκωσης της φοροδιαφυγής στην χώρα μας την λανθασμένη φορολογική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο θα αυξάνεται και η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 ο ΣΕΒ δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δις ευρώ ετησίως και η μείωση της κατά 20 δις ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τους φόρους που καταβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι κατά ποσοστό 30%.
Κατά συνέπεια η εξάλειψη της φοροδιαφυγής των 69 δις ευρώ σήμερα, θα μπορούσε να δώσει άμεση και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα χρέους της χώρας μας, χωρίς καμιά επίπτωση στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, αλλά και στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.
Δυστυχώς, όμως, στο σύνολο τους οι επιλογές της κυβέρνησης, κινήθηκαν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, , δηλαδή της αύξησης των φόρων, της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της επιβολής έκτακτων εισφορών, που οδήγησαν την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

newscode.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...