Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σύντομος οδηγός για την ελληνική κρίση



Σε καθοριστικό σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, η διεθνής κοινότητα εκτιμά ότι μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή, ανάλογη με αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει τις ημερομηνίες –σταθμούς που θα κρίνουν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Τα μεσάνυχτα της Τρίτης, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου καλείται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι το πρώτο από τα τρία κρίσιμα τεστ που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβιώσει και να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ακολουθεί το τελεσίγραφο της Ευρώπης, που έχει διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι εάν θέλει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, θα πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο πενταετές πακέτο επώδυνων οικονομικών μεταρρυθμίσεων εντός δύο εβδομάδων. Ειδάλλως, η δόση δεν θα εγκριθεί και η χώρα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
Την ίδια ώρα, οι βουλευτές καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας την κοινωνική οργή που προκαλούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Κλιμάκιο της τρόικας έφθασε ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές που ζήτησε η χώρα μας στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Σε αυτές τις συνθήκες, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι ακτιβιστές διαδηλώνουν συνεχώς έξω από την Βουλή, ενώ η βάση του ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένη.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz προειδοποίησε ότι ένα ενδεχόμενο haircut σε ελληνικά ομόλογα θα προκαλέσει επικίνδυνες αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Τι ακολουθεί;
- Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Τρίτης
-Εκπρόσωποι της τρόικα βρίσκονται στην Αθήνα για συνομιλίες στις 22 Ιουνίου.
-Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου
-Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή στις 28 Ιουνίου
-48ωρη απεργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου
Τα ρεκόρ της Ελλάδας
Με εξωτερικό χρέος 340 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε κατά κεφαλήν χρέος 30.000 ευρώ, η Ελλάδα έχει δύο παγκόσμια ρεκόρ, διόλου αξιοζήλευτα. Η χώρα διαθέτει τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση καθώς και τα πιο ακριβά ασφάλιστρα ομολόγων.
Τι σηματοδοτεί μια ελληνική χρεοκοπία;
Η ελληνική κρίση χρέους προκαλεί έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς όσο μεγαλύτερη γίνεται, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες προβληματικές οικονομίες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.
Πρόβλημα ωστόσο δημιουργείται και με την Ισπανία, που είναι μεγαλύτερη οικονομία και το κόστος διάσωσής της θα είναι πολύ ακριβό.
Επίσης, μια στάση πληρωμών της Ελλάδας θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ καθώς και τραπεζών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Παράλληλα, οι αγορές θα παγώσουν όπως ακριβώς συνέβη μετά την κατάρρευση της Lehman.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια ελληνική χρεοκοπία θα ήταν καταστροφή αλλά και εξευτελιστική για την Ευρώπη. Το ευρώ, που κυκλοφόρησε το 1999 είναι το πλέον φιλόδοξο σχέδιο καθώς και σύμβολο συνοχής και ενότητας.
Οι πρωταγωνιστές
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανασχημάτισε την κυβέρνησή του, βάζοντας στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομικών τον κάποτε εσωκομματικό αντίπαλό του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει το απαραίτητο πολιτικό βάρος, που του επέτρεψε να τρέξει τις προετοιμασίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά δεν διαθέτει οικονομικές περγαμηνές στο βιογραφικό του.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πλέον εμβληματική φιγούρα, που ασκεί επιρροή είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. Ωστόσο, η Μέρκελ αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας της και βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται συνεχώς. Επίσης, έχει πολλάκις κατηγορηθεί για την αναβλητικότητά της για τη λήψη αποφάσεων, με τους επικριτές της να την θεωρούν υπεύθυνη για το υψηλό κόστος διάσωσης της Ελλάδας.

newscode.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...