Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Η αστυνομία θα επεμβαίνει άμεσα στα πανεπιστήμια

Η αστυνομία θα επεμβαίνει άμεσα στα πανεπιστήμια


Τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, δίνει το νέο πλαίσιο για το άσυλο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Β.Παπάζογλου. Όπως είπε, εάν ένας πολίτης διαπιστώσει έκτροπα, έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει στην αστυνομία και η αστυνομία θα αποφασίσει εάν θα παρέμβει.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ζήτημα του ασύλου, ο κ. Παπάζογλου τόνισε: Το άσυλο, αυτή τη στιγμή, όπως υπάρχει στο νόμο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό στο οποίο εμείς επιμένουμε είναι να πάμε το άσυλο στις «ρίζες» του. Τι σημαίνει αυτό: ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, να μπορεί καθένας να πει τη γνώμη του ελεύθερα μέσα στο Ίδρυμα, να μην φοβάται, να μην προπηλακίζεται, να υπάρχει προστασία της περιουσίας του Ιδρύματος. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
«Από εκεί και πέρα επαφίεται σε κάθε Ίδρυμα πώς θα το εφαρμόσει αυτό, μέσω του οργανισμού του. Αν θα κάνει υπηρεσία φύλαξης, πώς θα την κάνει, πώς θα την πληρώνει. Μπορεί ένα Πανεπιστήμιο να πει ότι μόνο ο Πρύτανης θα αποφασίζει, ένα άλλο ότι οποιοσδήποτε, όταν γίνονται έκτροπα, έχει το δικαίωμα να αναφέρει τα έκτροπα στις Αρχές».
Ερωτηθείς «ποιoς θα αποφασίζει τι θα γίνει εάν ένας πολίτης καταγγείλει τα έκτροπα στις αρχές» ο κ. Παπάζογλου δήλωσε: «Μπορεί να τα καταγγείλει και οι αρχές αποφασίζουν πλέον».
Στη διευκρινιστική ερώτηση: «Εάν ο πολίτης καταγγείλει στην Αστυνομία ότι αυτή την ώρα στο χώρο του Πανεπιστημίου γίνονται έκτροπα, η Αστυνομία θα αποφασίσει εάν θα πάει;», ο ειδικός γραμματέας απάντησε: «Ακριβώς. Αυτό σημαίνει ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία κατά τη γνώμη μου».
Τη Δευτέρα παραδίδεται στους πρυτάνεις ο νέος νόμος-πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας έχει προσκαλέσει τους πανεπιστημιακούς σε διάλογο, όμως η Σύνοδος των Πρυτάνεων απέρριψε σχεδόν στο σύνολό τους τις προτεινόμενες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε «χαριστική βολή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων αποφάσισε να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, των θεσμικών οργάνων της Βουλής και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία «να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας».
Δεν αποκλείεται εξάλλου οι πανεπιστημιακοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας τις διατάξεις στην πλειονότητά τους αντισυνταγματικές.
ΠΗΓΗ: volospress.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...