Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Υπόσχεται... κυνηγητό για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Μήνυμα προς τους πολίτες εκείνους, που έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους, αν σε αυτές υπάρχουν κενά, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι τα στοιχεία είναι πια προσιτά και θα γίνουν έλεγχοι.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία θα οδηγήσουν άμεσα σε σύναψη σύμβασης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, με άρση τραπεζικού απορρήτου, να πληροφορηθεί ποια είναι τα εμβάσματα προς το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν ήδη στοιχεία για τόκους από καταθέσεις εξωτερικού και χρήση πιστωτικών καρτών σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να στέλνει κάποιος τα χρήματά του στο εξωτερικό, γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιον που δεν έχει στοιχειώδες πατριωτικό φρόνημα να στηρίξει τη χώρα την κρίσιμη στιγμή. Πατριωτικό καθήκον είναι η στήριξη του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των πολιτών».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη συμβολή ιδιωτών για την είσπραξή τους, «λέγοντας ότι από τα 42 δισ. ευρώ, τα 37 τα οφείλουν 14.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ουσιαστικά 10.000 οφείλουν 37 δισ. και τα υπόλοιπα τα οφείλουν 890.000 φορολογούμενοι.

«Θα εστιάσουμε λοιπόν σε αυτά τα 10.000 πρόσωπα, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, δηλ. δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται επίσης και η επέκταση του πόθεν έσχες και σε πολιτικούς αλλά και ανώτατους διοικητικούς λειτουργούς που είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν. Δήλωσε μάλιστα πως θα έχει συνάντηση για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

«Δύο είναι τα νέα πατριωτικά καθήκοντα υψίστης σημασίας, ένα η εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από μεριάς των πολιτών και δεύτερον η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς όφελος των πολιτών και όχι των τραπεζών» σχολίασε.

Αναφερόμενος μάλιστα στο τραπεζικό σύστημα δήλωσε πως είναι ισχυρό, εγγυημένο και διασφαλισμένο και αυτό προκύπτει και από τα stress tests. Τέλος, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το στοίχημα, δήλωσε ότι στο νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που τα θέτει υπό νομικό και φορολογικό έλεγχο. Ένα μέρος θα γίνεται μέσω του ΟΠΑΠ και ένα μέρος μέσω ειδικών αδειών που θα δημοπρατηθούν.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...