Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η υπόγεια κόντρα κυβέρνησης-τραπεζιτών

«Γοργές» εξελίξεις αναμένουν χρηματιστές για τις τράπεζες - ίσως και τραπεζικό σύστημα με νέα μορφή- αλλά τα γεγονότα είναι τρία τις τελευταίες ημέρες: Το δημόσιο απέσυρε 15 δισ. ευρώ (καταθέσεις + έντοκα γραμμάτια), ετοιμάζεται η διαδικασία ανταλλαγής με «κούρεμα» από 8% έως 21% και η κυβέρνηση καταθέτει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ασαφώς την δημιουργία «κακής» τράπεζας με προβληματικά περιουσιακά στοιχεία από όλες τις τράπεζες. (σ.σ. Το νομοσχέδιο δεν έχουν δει καν οι τραπεζίτες καθώς έγινε μόνο προφορική ενημέρωση και στο υπουργικό συμβούλιο).

Οταν χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτήθηκε εάν το Δημόσιο θα λάβει προνομιούχες ή κοινές μετοχές σε περίπτωση ένταξης των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απάντησε: «Το μνημόνιο αναφέρει ρητά ότι το Δημόσιο λαμβάνει κοινές μετοχές τραπεζών σε αυτό το ενδεχόμενο».

Συμπερασματικά, οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει 30-50% σε ένα μήνα, αφαιρείται ρευστότητα από αυτές και ταυτόχρονα γίνεται έμμεση «υπόδειξη» από το δημόσιο για κρατικοποίηση με το ν/σ! Όμως, οποιαδήποτε κρατικοποίηση είναι μέγας κίνδυνος για τις τράπεζες με συνέπειες και αφελληνισμού. Όπως θα δούμε, ο «άγνωστος» πόλεμος Δημοσίου- Τραπεζών μόλις τώρα αρχίζει…

Την ίδια το χρηματιστήριο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν γλιτώνει την υποβάθμιση από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη αγορά, αφενός γιατί δεν πληροί ορισμένα κριτήρια και αφετέρου διότι οι επενδυτές δεν συμπεριφέρονται στην Αθήνα ως ανεπτυγμένη αγορά. Όπως είναι γνωστό κατά την παρουσίαση στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ θα έχει επαφές με τον οίκο Ftse που έχει θέσει υπό καθεστώς παρακολούθησης την ελληνική αγορά.

Αφαίρεση 15 δισ.- νομοσχέδιο – ανταλλαγή ομολόγων 
Αφαιρέθηκε λοιπόν ρευστότητα 15 δισ. ευρώ από το σύστημα μέσω ανάληψης καταθέσεων και εντόκων, ένα νομοσχέδιο «κόβεται και ράβεται» και περιμένουμε «κούρεμα» το οποίο δεν είναι δεσμευτικό. Κάθε τράπεζα θα αποφασίσει είτε κούρεμα 21% όπως η Alpha Bank, είτε μικρότερο 8%.

Αποτέλεσμα: οι αποδόσεις των μετοχών σ ένα μήνα ήταν Εθνική –30%, Alpha –38%, Τράπεζα Κύπρου –40%, Marfin Popular –51% , Τράπεζα Πειραιώς 41% και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο –56%. Ετσι η κατάθεση ενός νομοσχεδίου το οποίο θα τύχει «διαπραγμάτευσης» μεταξύ του υπουργείου και τραπεζιτών μέχρι να κατατεθεί στην βουλή, οι φήμες για ανάληψη δις. από το Ταμείο Επείγουσας ρευστότητας και, κυρίως, η απόσυρση 15 δισ. ευρώ έκαναν μεγαλύτερη ζημιά από πλευράς χρηματιστηριακών κεφαλαιοποιήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με έγκυρο χρηματιστή «η βουτιά των τραπεζικών μετοχών προεξοφλεί την προσφυγή των τραπεζών στο ταμείο Επείγουσας ρευστότητας», ωστόσο ανώτατο τραπεζικό στέλεχος αναρωτιέται πως γίνεται «να κατατίθεται νομοσχέδιο για εξυγίανση και ενδεχόμενη προσφυγή στο ταμείο και παράλληλα να αφαιρούνται 15 δισ.;». Αυτή ακριβώς η απορία αποτυπώνει και τον υπόγειο πόλεμο κυβέρνησης – τραπεζιτών για την νέα μορφή του τραπεζικού συστήματος.

Η «μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι σήμερα οι δυο πλευρές δεν εκδηλώνονται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το νομοσχέδιο δεν δόθηκε, αλλά έγινε προφορική ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στην Ένωση Τραπεζών.

Πάντως μια πλευρά χρηματιστών- η οποία συνήθως προηγούνται των σημερινών καταστάσεων - προεξοφλεί προσφυγή στο ταμείο επείγουσας ρευστότητας και κρατικοποίηση, είτε αναμένουν πλήρη αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος.

Όμως, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας θεωρεί ότι, οι 4 μεγάλες Τράπεζες (Eθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) δεν θα χρησιμοποιήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς αυτό αφορά μόνο τις μικρότερες τράπεζες.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...