Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Καντάφι: Καταζητείται νεκρός η ζωντανός


Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος του Μουαμάρ Καντάφι σκοτώσει ή συλλάβει τον συνταγματάρχη.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε επίσης ότι ένας επιχειρηματίας της Βεγγάζης, τον οποίο δεν κατονόμασε, προσέφερε αμοιβή δύο εκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης (1.300.000 δολάρια) για τη σύλληψη του Καντάφι.
Απήχθησαν τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι
Θύματα απαγωγής έπεσαν τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι στη Λιβύη ενώ νεκρός αναφέρεται ο οδηγός που τους μετέφερε, όπως ανακοίνωσαν απόψε το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Sky TG-24 και το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ένωσης δημοσιογράφων της Ρώμης, Μπρούνο Τούτσι.
Πρόκειται για δύο απεσταλμένους της εφημερίδας Corriere della Sera, ένα δημοσιογράφο της La Stampa και ένα ανταποκριτή της καθολικής εφημερίδας Avvenire, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Με το μέρος των αντικαθεστωτικών μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών
Ο δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης δήλωσε σήμερα πίστη στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που πολεμούν τον Μουάμαρ Καντάφι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αραμπίγια.
"Θέτω εαυτόν στην υπηρεσία του έθνους και καλώ τους στρατηγούς και τους στρατιώτες που είναι τα παιδιά της Λιβύης να προσχωρήσουν στην επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου", δήλωσε ο στρατηγός Χαλίφα Μοχάμεντ Άλι σε συνέντευξή του στο Αραμπίγια.
Λίβυος ΥΠΕΞ: Ο πόλεμος έχει τελειώσει
Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντελάτι Ομπέιντι δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Channel 4 ότι ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη έχει ουσιαστικά τελειώσει και κάλεσε τους πιστούς στον Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσουν να πολεμούν.
Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι δεν έχει επαφή με πολλούς άλλους υπουργούς της λιβυκής κυβέρνησης και ότι δεν φοβάται για την ασφάλειά του και υπαινίχθηκε ότι μπορεί να είναι σε θέση να παίξει κάποιο ρόλο στο μέλλον της Λιβύης. Ωστόσο δεν δήλωσε αν έχει εγκαταλείψει το ρόλο του στη λιβυκή κυβέρνηση.
 
"Αυτοί (οι αντικαθεστωτικοί) έχουν καλή γνώμη για μένα, με γνωρίζουν", σημείωσε. "Είμαι βέβαιος ότι δεν θα μου κάνουν κακό, ούτε στην οικογένειά μου. Αντιθέτως, πιστεύω ότι όταν ηρεμήσουν τα πράγματα θα μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας".
Περισσότεροι από 10.000 Λίβυοι πέρασαν τα σύνορα της Τυνησίας από το Σάββατο.
Περισσότεροι από 10.000 Λίβυοι πέρασαν το φυλάκιο Ντεχίμπα στα σύνορα της Τυνησίας από το Σάββατο, όταν άρχισε η επίθεση των αντικαθεστωτικών εναντίον της Τρίπολης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Από το Σάββατο ως την Τρίτη 4.750 Λίβυοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους και 6.030 εγκατέλειψαν τη χώρα με προορισμό την Τυνησία, διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Δεκάδες αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν οικογένειες περιμένουν και στις δύο πλευρές των συνόρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι περισσότεροι από αυτούς που κατευθύνονται στην Τυνησία είναι κάτοικοι της Τρίπολης.
 
Επίσης αρκετοί τραυματίες μεταφέρονται καθημερινά σε νοσοκομεία της Τυνησίας.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η εξέγερση στη Λιβύη, 70.000 λίβυοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τυνησία.
Στο μεταξύ, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περικύκλωσαν και βομβάρδισαν την πόλη Ζουάρα, το κέντρο της οποίας ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, που ζήτησαν τη βοήθεια των μαχητών του Ζεντέν και της Νεφούσα, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.
Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περικυκλώσει την παραλιακή αυτή πόλη στην οδική αρτηρία που συνδέει την Τρίπολη με την Τυνησία.
Ελεύθεροι όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Rixos
Ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα το απόγευμα οι περίπου 30 ξένοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν από την Κυριακή στο ξενοδοχείο Rixos στο κέντρο της Τρίπολης και το κτίριο αυτό τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών της Λιβύης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος πήγε στην περιοχή.
Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδος το ξενοδοχείο, από το οποίο δεν τους επέτρεπαν να βγουν από την Κυριακή οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι. Οι δημοσιογράφοι πήγαν στη συνέχεια στο ξενοδοχείο Corinthia, επίσης στη λιβυκή πρωτεύουσα.
 
Οι δημοσιογράφοι αυτοί είχαν περιοριστεί από τις δυνάμεις του Καντάφι στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, όπου φρουρούνταν από τους στρατιώτες που ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και συχνά στερούνταν νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις για την ανάληψη του ελέγχου του ξενοδοχείου.
Απόψε περίπου 10 αντικαθεστωτικοί φρουρούσαν την κύρια είσοδο του Rixos, ενώ άλλοι φρουρούσαν εντός του κτιρίου. Οι αντικαθεστωτικοί φρόντισαν κυρίως να κλειστούν όλες οι πόρτες των δωματίων, καθώς οι δημοσιογράφοι έφυγαν γρήγορα αφήνοντας πίσω τις αποσκευές τους. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν τώρα μόνον αντικαθεστωτικοί.


news247.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...