Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ελβετία «κυνηγούν» τους Αμερικανούς φοροφυγάδες οι ΗΠΑ


Τα στοιχεία αμερικανικών εταιρειών και ιδιωτών που διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 δολαρίων ζητούν από συνολικά έντεκα ελβετικές τράπεζες οι αμερικανικές αρχές και προθεσμία έως και αύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα SonntagsZeitung, οι ΗΠΑ, με επιστολή προς την Credit Suisse, η οποία απεστάλη στις 31 Αυγούστου και φέρει την υπογραφή του Αμερικανού υφυπουργού Δικαιοσύνης, Τζέιμς Κόουλ,  ζητούν λεπτομερή στοιχεία για Αμερικανούς πολίτες και έχουν κρύψει από την φορολογικές αρχές τα χρήματά τους στην Ελβετία και απαιτούν την επίδοσή τους έως αύριο. 
 
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας, το ίδιο και ο εκπρόσωπος της Credit Suisse. Σύμφωνα με την SonntagsZeitung, εκτός από την Credit Suisse, η επιστολή για παροχή στοιχείων είχε ως αποδέκτες ακόμη δέκα ελβετικές τράπεζες όπως η Julius Baer, η Wegelin, η Τράπεζα του καντονίου της Ζυρίχης και η Τράπεζα του καντονίου της Βασιλείας.
 
Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμη τραπεζική πηγή, υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται να επιβληθεί στις ελβετικές τράπεζες πρόστιμο έως και 2 δισ. δολαρίων όπως είχε γίνει στο παρελθόν με την UBS, η ποία υποχρεώθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία 4.450 Αμερικανών πελατών της, και κατέβαλε πρόστιμο ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων, για να μην χάσει την άδεια λειτουργίας της στις ΗΠΑ. 

enet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...