Ολοένα και περισσότεροι καθηγητές, αλλά και φοιτητές ζητούν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, την ώρα που συνεχίζονται οι καταλήψεις σε δεκάδες τμήματα και σχολές.
Μετά τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, του Γεωπονικού, της συγκλήτου του Αριστοτέλειου και η Ανεξάρτητη Κίνηση του Πάντειου Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτά, με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες.
Οι καθηγητές που ανήκουν στη συγκεκριμένη Κίνηση επισημαίνουν ότι δεν εκτιμούν όλοι οι καθηγητές με τον ίδιο τρόπο το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαφωνούν ή συμφωνούν ή είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο σημειώνουν ότι η προηγούμενη κατάσταση των ΑΕΙ οδηγούσε σε πραγματική παρακμή.
Εκτιμούν επίσης ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια και θα διαμορφώσει τη νέα δυναμική του ελληνικού πανεπιστήμιου.
Η Ανεξάρτητη Κίνηση τονίζει ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν τώρα την ευθύνη για «την ουσιαστική αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωσή του, την πρόληψη ενδεχόμενων λαθών και προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν» και προσθέτει ότι «η συλλήβδην απόρριψη και η άρνηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο».
Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν, η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου κρίνεται στα δικαστήρια, ενώ οι όποιες αδυναμίες του νέου νομικού πλαισίου θα κριθούν στην πορεία της εφαρμογής του.
Και φοιτητικό κίνημα κατά των καταλήψεων
«Ανοικτά πανεπιστήμια» ζητούν καθημερινά μέσω του Facebook και φοιτητές, οι οποίοι στηρίζουν και ενδυναμώνουν το κίνημα κατά των καταλήψεων.
Στο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται τα σχετικά γκρουπ φοιτητών από σχολές και πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γκρουπ «Αγανακτισμένοι φοιτητές - Όχι στις καταλήψεις» που αριθμεί σήμερα πάνω από 2.000 μέλη. Την ίδια στιγμή, ανοικτές σχολές «ψηφίζουν» φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του ΑΠΘ κ.ά.
Οι υποστηρικτές των ανοικτών σχολών καλούν τους φοιτητές να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις των σχολών τους, προκειμένου να εναντιωθούν στα «λουκέτα» που έχουν αποφασιστεί από τις φοιτητικές παρατάξεις.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τις αρχές και τις αξίες του δημόσιου, δωρεάν και ακαδημαϊκού πανεπιστημίου, όπως και το δικαίωμα όλων των νέων στην μόρφωση και στην εργασία, δηλώνει από την πλευρά του ο ΣΥΝ και υποστηρίζει πως τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές «ξέρουν πολύ καλά» πως αν εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΑΕΙ, «θα σημάνει το τέλος της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη μετατροπή των ΑΕΙ σε ΑΕ που θα παράγουν υπερειδικευμένους τεχνοκράτες μιας χρήσης και όχι επιστήμονες με ευρεία επιστημονική συγκρότηση και κριτική σκέψη».
Σύμφωνα με το ΣΥΝ «οι μαζικές δημοκρατικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στις εκατοντάδες υπό κατάληψη σχολές δείχνουν ότι οι φοιτητές σε κοινό βηματισμό με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια είναι απολύτως αντίθετοι στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση και συνεχίζουν να διεκδικούν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και την εργασία».
naftemporiki.gr