Το προφίλ του μέσου Έλληνα έχει αλλάξει δραματικά, με δεκάδες συμπολίτες μας να μένουν κυριολεχτικά στο δρόμο, μετά τις απώλειες θέσεων εργασίας και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Πρόσφατη έρευνα άλλωστε αποκάλυψε τη ραγδαία αύξηση των αστέγων, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που στρέφονται σε αγορές μεταχειρισμένων προϊόντων ή από "δεύτερο χέρι", προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε βασικά είδη ρουχισμού και ένδυσης.
Ουρές στους "Γιατρούς του Κόσμου"
Ταυτόχρονα, τον τελευταίο χρόνο δραματική είναι η αύξηση στον αριθμό των ατόμων που επισκέπτονται το πολυϊατρείο των "Γιατρών του Κόσμου", στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Οι ασθενείς - κατά μέσο όρο - πλησιάζουν τους 1000 τον μήνα, με το 70% αυτών να είναι Έλληνες, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν γύρω στους 500.
Τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία έχουν αλλάξει το "προφίλ" των ανθρώπων που συσσωρεύεται καθημερινά στον χώρο του πολυϊατρείου, στην οδό Ίωνος Δραγούμη.
Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια το επισκέπτονταν, συνήθως, αλλοδαποί, μετανάστες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε και μία νέα κατηγορία: αυτή των "νεόπτωχων".
Πρόκειται για Έλληνες, ηλικίας από 40 ως και 60 ετών, οικογενειάρχες, που έχασαν ξαφνικά τη δουλειά τους ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες για την υγεία τους ιατρικές εξετάσεις και να προμηθευτούν τα φάρμακα που απαιτεί η αγωγή τους.
"Οι ασθενείς σχεδόν διπλασιάστηκαν από πέρσι. Δεχόμαστε περίπου 200 με 250 άτομα την εβδομάδα. Είναι άνθρωποι που έμειναν χωρίς εργασία και δεν ξέρουν πώς να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο χώρος του πολυϊατρείου δεν είναι μεγάλος για να δεχτεί τόσο κόσμο και η ουρά των ασθενών φτάνει έως τις σκάλες προκειμένου να τους εξετάσουν δωρεάν οι γιατροί μας", δηλώνει η υπεύθυνη του γραφείου των "Γιατρών του Κόσμου" στη Θεσσαλονίκη Σοφία Γκαρανέ.
Και συνεχίζει: "Έχουμε σε αναμονή πάνω από 300 παιδιά για εμβόλια και δεν προλαβαίνουμε. Υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού ως και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και προσπαθούμε, με όσα μέσα έχουμε, να εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους", πρόσθεσε η κ.Γκαρανέ.
Στο μεταξύ, έκκληση απευθύνουνοι "Γιατροί του Κόσμου" σε όλους για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων που επισκέπτονται τα πολυϊατρεία τους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά.
Μειώνονται τα προϊόντα στο "καλάθι"
Στο ποσόν των 2.317,78 ευρώ διαμορφώθηκε το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού τον Οκτώβριο του 2011, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 που κόστιζε 2.249,10 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αύξηση άγγιξε το 3% και υπολογίζεται στα 68,68 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο τομέας της στέγασης, κατά 8%, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 6% ενώ στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 5%.
news247.gr