Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα, έφτασαν στο maximum της προσφοράς τους, στην Ελλάδα, σχετικά με το...
ύψος των απωλειών που αποδέχονται να υποστούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους, σύμφωνα με τους FT. Ο ίδιος άνθρωπος, ανέφερε ότι, περαιτέρω απαιτήσεις, θα μπορούσαν να αποκλείσουν μία «εθελοντικού» τύπου συμφωνία και να οδηγήσουν σε ευρεία ύφεση.
Ο Charles Dallara, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι, παραμένει «αισιόδοξος και ιδιαίτερα σίγουρος» πως, οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε συμφωνία, η οποία θα διασώσει την Ελλάδα από τη σίγουρη χρεοκοπία όταν λήξει –ή κοντά στο διάστημα αυτό- το 14,4 δις ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, που λήγει στις 20 Μαρτίου.
Όμως, η κατάσταση στην Αθήνα παρέμενε τεταμένη μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, διότι είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί συμφωνία μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 100 δις μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες.
Ένας τραπεζίτης είπε πως η πρόταση του ΔΝΤ, την περασμένη για περαιτέρω μείωση τόκων κατά 50 μονάδες, σε ομόλογα μακράς ωρίμανσης, τα οποία θα ανταλλάσσονταν με το υπάρχον ελληνικό χρέος, «ίσως έχει καταστήσει την εθελοντική συμφωνία άπιαστη».
Από την πλευρά του, ο Dallara είπε ότι η πρόταση του IIF προς την ελληνική ηγεσία για απώλειες 65-70% στα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα μακράς ωρίμανσης ήταν ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει.
Μολονότι ο πρόεδρος του IIF συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα ξαναεπισκεφθεί την Αθήνα ή εάν θα παρευρεθεί στη συνάντηση υπουργών Οικονομίας, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.
Περιορίστηκε να δηλώσει ότι, «είμαι αισιόδοξος. Κάναμε μεγάλη πρόοδο στην Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες».
Η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη, παρόλες τις δυσκολίες της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά οι επίσημοι δανειστές είναι ανήσυχοι. Σκέφτονται ότι, αν η Ελλάδα δεν θέσει σκληρότερους όρους στη συμφωνία με τους ιδιώτες, το χρέος της θα ξεπεράσει το ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέχρις ότου το ΔΝΤ κρίνει ότι θα είναι βιώσιμο.
Πηγή 24ωρο