Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

“Ναι” ή “Όχι” - Η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας


- Παπαδήμος, Σαμαράς και Παπανδρέου κάνουν έκκληση ευθύνης
- Παραιτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Λέγκας
- Βάσω, Λούκα, Καστανίδης από το ΠΑΣΟΚ και Μαρκόπουλος, Τζίμας, Σταμάτης από τη ΝΔ μεταξύ των διαφωνούντων
- Οποίος καταψηφίσει θα τεθεί εκτός των δυο κομμάτων λένε οι αρχηγοί
- Ονομαστική θα γίνει η ψηφοφορία μετά από αίτημα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ



Σε λίγες ώρες η ελληνική Βουλή καλείται να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Η συζήτηση  για τη νέα δανειακή σύμβαση άρχισε στις 14:30 και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, οπότε θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία.

Ο ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει τρία άρθρα: Το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς να εξειδικεύονται τα μέτρα, τα οποία θα εμπεριέχονται στον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος πρέπει να έλθει στην Βουλή εντός δεκαπενθημέρου.


Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φαίνεται πως στήνουν αντάρτικο, παρά τις δηλώσεις των αρχηγών τους για κομματική πειθαρχία αλλά και διαγραφής τους από το κόμμα αν δεν ακολουθήσουν την κομματική γραμμή.

Ήδη λίγες ώρες πριν ξεκινήσει είχαμε άλλη μια παραίτηση βουλευτή αυτή την φορά τον βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ
Νίκο Λέγκα.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Λέγκα έχει ως εξής:

«Εκτιμώντας ότι στην πλέον κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, οι αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο απαιτούν τη μέγιστη εξουσιοδότηση από εκείνους, οι οποίοι με εξέλεξαν ως εκπρόσωπο τους και επειδή η βαρύτητα αυτών των αποφάσεων -που δυστυχώς πήραν εδώ και καιρό τη μορφή εκβιαστικών διλημμάτων- απέχει πρόδηλα από την εντολή που έχω λάβει από τον Τρικαλινό λαό, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του βουλευτή του Νομού Τρικάλων».

Τη θέση του κ. Λέγκα στα βουλευτικά έδρανα καταλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Σκρέκας που έχει διατελέσει βουλευτής της ΝΔ και στο παρελθόν.-

Χθες με επιστολή του στον προέδρο της Βουλής, ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Βαρβαρίγος ανακοίνωσε την παραίτηση του. Την θέση του καταλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα Μαριά Κλαυδιανού, η οποία μάλιστα είναι και στενή συνεργάτης του κ.Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ.Κλαυδιανού πήγε μετά την εξέλιξη αυτή ήδη στην Βουλή.

Πιο τολμηρή όμως ήταν η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Πέμη Ζούνη όπου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είπε: " Μετά απο δυόμισυ χρόμια προσπαθειών,δεν εξυπηρέτησα την Ελλάδα".

Γύρω στις 14:30 ορκίστηκαν ήδη οι βουλευτές που αντικαθιστούν όσους παραιτήθηκαν. Συγκεκριμένα ορκίστηκαν ο  Χρ. Γκέκας (Άρτα – αντικαθιστά Παύλο Στασινό), Μαρία Κλαυδιανού (Ζακύνθου – αντί Δ. Βαρβαρίγος) και Άννα Βαγενά (αντί Π. Ζούνη).

Αργότερα θα γίνει η ορκωμοσία του Θοδ. Σκρέκα  που αντικαθιστά των βουλ. Τρικάλων της Ν.Δ. Νίκο Λέγκα.

Όπως μετέδωσε το βράδυ το Mega και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου είπε ότι δεν θα ψηφίσει το νέο μνημόνιο.

Όχι στο νέο μνημόνιο είπε κατά την ομιλία της η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου. Μάλιστα κατά την ομιλία της υπήρξε και μια φραστική ένταση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ειδικότερα, η κ. Αράπογλου διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, γιατί αφού το νέο μνημόνιο συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, κατέληξαν σε αυτό τέσσερις ώρες πριν το EUROGROUP και οι βουλευτές ενημερώθηκαν γι' αυτό, όπως είπε η κ. Αράπογλου, τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι αυτό το οικονομικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και επεξεργασίας τεσσάρων μηνών.

Ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: "Όποιος ήθελε δημοψήφισμα, που είναι δημοκρατική διαδικασία, ας με στήριζε. Μη μου μιλάς για δημοκρατία και αν έχω δημοκρατική συνείδηση. Να ξέρουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας. Το πρόβλημα δεν είναι η εσωκομματική δημοκρατία, εμείς παλεύουμε με τις αγορές."

Στη συνέχεια, η κ. Αράπογλου ανέφερε, κλείνοντας την τοποθέτησή της ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τίποτα που μεταφέρει τα βάρη της παλαιάς στη νέα γενιά, η οποία δεν έχει βρει ακόμα δουλειά και που θα δομήσει τη γενιά των 300-400 ευρώ και της νέας μετανάστευσης.

"Η απόφασή μου δεν σχετίζεται με αποφάσεις άλλων, διότι την έχω πάρει μόνη μου", συμπλήρωσε σχετικά και υπογράμμισε ότι την ύστατη στιγμή στο θέμα των εργασιακών μπορούν να γίνουν διαφοροποιήσεις.

Και η Λούκα Κατσέλη δεν θα ψηφίσει τελικά το νέο μνημόνιο. Μιλώντας το μεσημέρι στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα όμως το βράδυ μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της βουλής το είπε πλέον...ξεκάθαρα το όχι. Όπως ανακοίνωσε κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τονίζοντας πως αυτά τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το Μνημόνιο μας οδηγούν μαθηματικά σε μια πολύ βαθιά ύφεση, σε ανακατανομή του εισοδήματος.

Όμως στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες θα μετρήσουν κι άλλες απώλειες ψήφων στην αυριανή ψηφοφορία.

Ανάμεσα τους η παραιτηθείσα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χάρης Καστανίδης και ο Δημήτρης Κουσέλας.

Σίγουροι για το όχι από το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται οι: Γ.Μιχελογιαννάκης, Τσ.Μάντατζη, Ο.Βουδούρης και Χρήστος Μαγκούφης. Στους όχι πρέπει να υπολογίζεται και ο επίσης παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας Γ.Κουτσούκος

Ηδη στη συνεδρίαση της ΚΟ που είναι σε εξέλιξη και ασκείται κριτική για την αλλαγή στάσης της ΝΔ, έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα «αντάρτικα» με τους βουλευτές:
Χρήστο Ζώη (Λάρισας)
Κώστα Μαρκόπουλο (Εύβοιας),
Μαργαρίτη Τζίμα (Δράμας)
Δημήτρη Σταμάτη (Αιτωλοακαρνανίας)
Γ. Βαγιωνά (Χαλκιδικής)
Π. Μελά (Α' Πειραιά)
Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών)
Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο (Εβρου)
Κώστα Παπασιώζο (Άρτας)
Σπύρο Γαληνό (Λέσβου)
Ζήση Τζηκαλάγια (Καστοριάς)
Γιώργο Βλάχο (Περιφέρεια Αττικής)
Μιχάλη Παπαδόπουλο (Κοζάνης)
...να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν το μνημόνιο, ενώ ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Μουσουρούλης και Μανώλης Κεφαλογιάννης .

Ο κύριος Σαμαράς μετά από τον καταιγισμό των "ΌΧΙ" που δέχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πήρε για δεύτερη φορά τον λόγο κλείνοντας την συνεδρίαση της ΚΟ.

"Σας κάλεσα σήμερα να δείτε την ευθύνη σας απέναντι στην πατρίδα όχι απέναντι στο κόμμα" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "τίποτε δεν είναι εύκολο, είμαστε στην εποχή που διαλέγουμε ανάμεσα στα δύσκολα και στα πιο δύσκολα".

Προειδοποίσε δε τους βουλευτές του ότι "θα κάνετε λάθος αν περάσετε στον κόσμο ότι υπάρχουν εύκολα". Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η μόνη συντεταγμένη δύναμη σήμερα στην Ελλάδα είναι η ΝΔ και πρόσθεσε ότι "πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωπαική της πορεία για την οποία η δική μας παράταξη είναι υπεύθυνη". Μίλησε για το Μνημόνιο λέγοντας ότι "όταν κανείς δεν είναι πρωθυπουργός δεν μπορεί να κατευθύνει το καράβι με το μοιρογνωμώνιο. Το μνημόνιο έχει δύο βασικές προυποθέσεις από τη μία τα δημοσιονομικά και από την άλλη τα διαρθρωτικά. Αν είχα την δυνατότητα να διαπραγματευθώ θα είχα βάλλει και τα αναπτυξιακά που σήμερα δεν υπάρχει". Σημείωσε όμως ότι αν η χώρα πετάξει από τους ώμους της τα 85 δις μέσω του PSI τότε δημιουργείται προοπτική ανάσας. Κλείνοντας την δευτερολογία του είπε στους βουλευτές του: "εμπιστευθείτε με".

Αν και τα δύο κόμματα που μετέχουν αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση έχουν απώλειες το νέο μνημόνιο θα πάρει θετικές ψήφους από την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννης αλλά και από δύο τουλάχιστον βουλευτές του ΛΑΟΣ, όπως είναι οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.

Μπορεί και οι δύο να παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση όμως δήλωσαν πως θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Τόσο στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός όσο και στις ομιλίες τους χθες οι δύο αρχηγοί περιέγραψαν με δραματικούς τόνους το τι θα σημαίνει για την χώρα μια χρεοκοπία.


newsit.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...