Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

«Aρκετές αποδείξεις» για δίωξη του Ασαντ


Η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, προειδοποίησε το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι «υπάρχουν αρκετές αποδείξεις» για τη βίαιη καταστολή που άρχισε εδώ και πάνω από ένα χρόνο εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος, ώστε να διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Υπάρχουν πολλές αποδείξεις που δείχνουν ότι πολλές από τις ενέργειες αυτές διεπράχθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και πρέπει να είχαν την έγκριση ή να υπήρξε συνέργεια στο ανώτατο επίπεδο», δήλωσε η Πιλάι σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το BBC.

«Ο πρόεδρος Ασαντ θα μπορούσε απλώς να διατάξει τον τερματισμό των βιαιοτήτων και αυτές θα σταματούσαν. Αυτό είναι που οι δικαστές, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, θα εξετάσουν ως ευθύνη αυτού που διοικεί το στρατό», πρόσθεσε.

Καταλόγισε επίσης στις δυνάμεις του καθεστώτος «φριχτές» πράξεις, όπως το ότι πυροβολούν παιδιά στα γόνατα και ότι δεν τούς προσφέρουν ιατρική φροντίδα.

Η πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επέμεινε στο γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αρκετά σοβαρά στοιχεία για να δικαιολογήσει την προσαγωγή του Ασαντ ενώπιον του ΔΠΔ

«Ανθρωποι όπως αυτός μπορούν να συνεχίσουν έτσι για καιρό, αλλά κάποια ημέρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», υπογράμμισε.


naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...