Χειρόγραφα επιστημονικά σημειώματα και η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=MC2), άρχισαν να «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Το πλήρες αρχείο του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν, που περιλαμβάνει την άγνωστη έως τώρα προσωπική αλληλογραφία του, καθώς και τα χειρόγραφα επιστημονικά σημειωματάριά του, όπου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται για πρώτη φορά καταγραμμένη η πιο διάσημη εξίσωση στην ιστορία της ανθρωπότητας (E=MC2), άρχισαν να «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ το οποίο τα έχει πλέον στην ιδιοκτησία του.
Σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμα online γύρω στα 2.000 έγγραφα και θα ακολουθήσουν και τα άλλα στη συνέχεια.
Τα κείμενα και τα λοιπά προσωπικά αντικείμενα, όπως ταχυδρομικές κάρτες, του διάσημου νομπελίστα Γερμανο-εβραίου φυσικού, βρίσκονταν έως τώρα επιμελώς φυλαγμένα σε χρηματοκιβώτια. Το πανεπιστήμιο τα φωτογράφισε ψηφιακά σε υψηλή ανάλυση και πλέον τα «ανεβάζει» στο Ίντερνετ, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την προσωπικότητα και το έργο του ανθρώπου που σφράγισε την επιστήμη του 20ού αιώνα με τη θεωρία της σχετικότητας.
Μόνο 900 εικόνες των χειρογράφων του και ένας ημιτελής κατάλογος με το μισό περιεχόμενου του αρχείου είχε δημοσιοποιηθεί το 2003.
Τώρα, χάρη σε μια χορηγία του βρετανικού Ιδρύματος Πολόνσκι, που είχε κάνει μια ανάλογη ψηφιοποίηση στα χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα, και τα 80.000 αντικείμενα της συλλογής του Αϊνστάιν έχουν πλέον καταγραφεί και ταξινομηθεί σε ένα πλήρη online κατάλογο.
Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για τον Αϊνστάιν περιέχει πλέον τον κατάλογο του πλήρους αρχείου και δίνει την ευκαιρία στους ερευνητές να αναζητήσουν αντικείμενα που μέχρι σήμερα δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν.
Το εμπλουτισμένο ηλεκτρονικό αρχείο επιτρέπει ήδη την ενδελεχή μελέτη των πρώτων 2.000 εγγράφων, που αποτελούνται από περίπου 7.000 σελίδες και καλύπτουν την περίοδο της ζωής του Αϊνστάιν έως το 1921. Τα επόμενα χρόνια, θα «ανέβουν» σταδιακά στο διαδίκτυο ψηφιοποιημένα και τα υπόλοιπα αντικείμενα της συλλογής.
Η ψηφιοποίηση γίνεται σε συνεργασία με το αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον (όπου εργαζόταν ο Αϊνστάιν) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έχουν αναλάβει να εκδώσουν σχολιασμένα όλα τα επιστημονικά χειρόγραφα του μεγάλου φυσικού.
Η online συλλογή περιλαμβάνει 14 σημειωματάρια γεμάτα επιστημονικές εργασίες και μάλιστα με πολύ ψιλά γράμματα, επιστολές του Αϊνστάιν σε συναδέλφους του επιστήμονες, καθώς και μια χειρόγραφη εξήγηση της θεωρίας της σχετικότητας και της διάσημης εξίσωσης που συσχετίζει την μάζα (Μ) με την ενέργεια (Ε) και την ταχύτητα (C).
Υπάρχουν ακόμα λιγότερα γνωστά κείμενα, όπως μια κάρτα στην άρρωστη μητέρα του, η αναγγελία του γάμου του, η ιδιωτική αλληλογραφία με τις ερωμένες του, επιστολές σε εφημερίδες για διάφορα θέματα (π.χ. τη διαμάχη Αράβων και Ισραηλινών) και σωρεία γραμμάτων που έπαιρνε από ανθρώπους που τον καλούσαν να κουρευτεί! Ακόμα, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ένα αντίγραφο από τον «έλεγχο» του Αϊνστάιν, όταν ήταν στο σχολείο, για να διαλύσει τον μύθο ότι ήταν κακός μαθητής.
newsbomb.gr