Είναι γνωστή η ρήση πως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και έρχεται να επιβεβαιωθεί από την αύξηση της μετανάστευσης Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό στην πιο παραγωγική τους ηλικία, 35-44 ετών.
Το συγκεκριμένο μεταναστευτικό ρεύμα ''επιστημονικού επιπέδου'' καταγράφεται ως το πιο ισχυρό αριθμητικά και δείχνει την τάση των νέων ανθρώπων να ξεφύγουν από τη στάσιμη κατάσταση της χώρας, αναζητώντας μία καλύτερη επαγγελματική ζωή σε κάποια πόλη του εξωτερικού, με προτίμηση τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αγγλία και τη Δανία.
Οι νέοι γιατροί τελειώνοντας τις ιατρικές σχολές της χώρας αναζητούν να κάνουν την ειδικότητά τους σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού με την ελπίδα άμεσης και πιο συμφέρουσας οικονομικά επαγγελματικής αποκατάστασης.
Οι υψηλότερες αποδοχές και οι καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης σε σχέση με αυτές του ΕΣΥ, οδηγούν 4 στους 10 απόφοιτους, ετησίως, να βρίσκονται στη διερευνητική διαδικασία να κάνουν την ειδικότητα τους στο εξωτερικό.
Όπως δήλωσε στην Καθημερινή, ο Ιωάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης ''Κάθε χρόνο αποφοιτούν από τις ιατρικές σχολές 1200 άτομα, από αυτά το 40% των αποφοίτων κινούν διαδικασίες ειδικότητας στο εξωτερικό, με τον αριθμό αυτών να αυξάνεται συνεχώς''.
Το κύμα μετανάστευσης δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που θέλουν να πάρουν ειδικότητα, αλλά και τους ήδη ειδικευμένους .
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σε ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς 1438 πιστοποιητικά μετάβασης στο εξωτερικό, έναντι 1044 το προηγούμενο έτος. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 έχουν ήδη εκδοθεί 581.
Με βάση τα στοιχεία, οι γιατροί που φεύγουν για το εξωτερικό είναι κυρίως αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι ηλικίας 35-44 ετών.
news247.gr