Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΕΕ: Οποιος πήρε βοήθεια θα εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας


Οι χώρες της ΕΕ που έχουν λάβει διεθνή στήριξη «δεν έχουν άλλη επιλογή» παρά να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας παράλληλα με τις προσπάθειές τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Έκκληση για κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, απηύθυναν τόσο ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, όσο και ο γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων είναι ο καλύτερος δρόμος για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
«Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή --εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή-- παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε ο Μπαρόζο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», τόνισε, προσθέτοντας πως θα ήταν «ανεύθυνο» εκ μέρους της Επιτροπής να συστήσει περαιτέρω αύξηση των εθνικών ελλειμμάτων για να επιτευχθεί ανάπτυξη.
Σεβασμός στα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών
Παράλληλα, σεβασμό τους στα αποτελέσματα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι περιμένουν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ως ένα δείγμα δημοκρατίας. Βεβαίως κανείς θα πρέπει να αναλογιστεί ότι τα οικονομικά προβλήματα και η υπερχρέωση της Ελλάδας είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται πολύ πριν το αίτημα για την υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής...» είπε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών και περιμένουμε να σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις».
Από την πλευρά του ο Ζ. Μ. Μπαρόζο υπογράμμισε: «Από σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς δεν θέλω να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις και υποθετικά σενάρια. Δεν είναι τώρα η ώρα να σχολιάσει η Κομισιόν. Χθες τηλεφώνησα στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, τον συνεχάρηκα και συμφωνήσαμε ότι η στιγμή είναι πολύ ευαίσθητη. Πρέπει όμως να σας θυμίσω ότι το πρόγραμμα το ζήτησε η ίδια η Ελλάδα, η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο, δεν αφορά μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή, περιέχει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, εμείς εκδώσαμε και μία ανακοίνωση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και στόχος μας είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές και η ανάπτυξη. Η Κομισιόν είναι στο πλευρό της Ελλάδας».
Σε σχηματισμό «κυβέρνησης σύνεσης» κάλεσε τα ελληνικά κόμματα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, αναφέροντας ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα με «μεγάλη ανησυχία».
«Καλούμε τους αρμοδίους στην Ελλάδα να μεριμνήσουν γρήγορα για συνθήκες σταθερότητας, να μεριμνήσουν γρήγορα, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί και μια κυβέρνηση της σύνεσης», δήλωσε και επανέλαβε ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο πρέπει να συμπληρωθεί με αναπτυξιακά μέτρα.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ως τον καλύτερο δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση προκρίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η Ευρώπη τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί και επανέλαβε ότι αυτό «είναι και ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου η Ελλάδα να βοηθηθεί στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ανέφερε επίσης ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο αποσκοπεί στην ανάπτυξη και απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσής του. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι η Γαλλία θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική και υπό τη νέα ηγεσία της.
Μέρκελ: «Θεμελιώδους σημασίας» η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Οι αυστηρές προειδοποιήσεις προς την χώρα μας έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες. Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει του δεύτερου πακέτου διάσωσης, έστειλε χθες και η καγκελάριος Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας «θεμελιώδους σημασίας» τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε επί της ουσίας τον σχηματισμό κυβέρνησης και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, επέμεινε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν διότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάει η Ελλάδα μπροστά.
«Η πολιτική αυτή συντίθεται από μια μεγάλη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από τη μια πλευρά και από τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς από την άλλη, οι οποίες πρέπει να επιτρέψουν μακροπρόθεσμα να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «όσο θα εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα θα υποστηρίζουμε την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση».

Άτυπη σύνοδος στις 23 Μαϊου

Εν τω μεταξύ, την σύγκλιση άτυπης, προπαρασκευαστικής συνόδου κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι αναφέρει: «Τετάρτη 23 Μαϊου θα είναι η ημερομηνία του ανεπίσημου γεύματος των ηγετών».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, προσκλήσεις έχουν ήδη αποσταλεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη- ειδικά στην ζώνη του ευρώ- και φυσικά στην συνέχιση της πολιτικής για την μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η σύνοδος θα χρησιμεύσει ως προπαρασκευαστική για την σύνοδο της 28ης - 29ης Μαΐου όπου θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης και μείωσης των ελλειμμάτων.


ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...