Τρίτη 22 Μαΐου 2012

TIME: "Καταστροφή για την Ευρωζώνη, η έξοδος της Ελλάδας"


Μπορεί τον τελευταίο καιρό να πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο που αναπαράγουν την κινδυνολογία για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που προειδοποιούν ότι μια πιθανή αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση της Ελλάδας, θα ήταν καταστροφική για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο συντάκτης του άρθρου με τίτλο "Euro Crisis: Why A Greek Exit Could Be Much Worse Than Expected"(Γιατί η έξοδος της Ελλάδας μπορεί να είναι χειρότερη απ' ό,τι περιμένουμε), Michael Sivy, κάνει λόγο για φαινόμενο "ντόμινο" σε περίπτωση που αναγκαστεί η χώρα να εξέλθει από το ενιαίο νόμισμα.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την συζήτηση που έλαβε χώρα στη σύνοδο των G8 στο Camp David, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η οικονομική κατάσταση σε Ευρώπη και Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, συζητήθηκε ανοιχτά ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
"Παρόλα αυτά, αν βγει από την Ένωση των 17 κρατών, μετά από λίγους μήνες θα ακολουθήσει φαινόμενο ντόμινο, χωρίς να επηρεάζονται σε ίσο βαθμό, όλα τα κράτη", όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Ο συντάκτης κάνει αναφορά στο σενάριο επαναφοράς της δραχμής και στην υποτίμηση της. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μπορεί μεν οι μισθοί και οι συναλλαγές εντός Ελλάδας να γίνονται σε δραχμές, όμως οι εταίροι θα θέλουν την αποπληρωμή των χρεών σε ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος για την Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο επαχθές.

Σε περίπτωση επιστροφής λοιπόν στη δραχμή, οι εταίροι θα πρέπει να δεχτούν μείωση του οφειλομένου ποσού, καθώς οι Έλληνες δεν θα είναι σε θέση να το αποπληρώσουν στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πως οι δανειστές θα έχαναν χρήματα.
Αν η Ελλάδα, λέει ο συντάκτης, φύγει από το ευρώ, η οικονομία της θα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για τουλάχιστον δύο χρόνια, όμως μετά θα σταθεροποιηθεί. Μεγάλες τράπεζες θα χάσουν μέρος του ελληνικού χρέους με αποτέλεσμα να ζημιωθούν σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα και να επιβάλλουν μεγαλύτερη φορολογία για τους πολίτες τους. Και στη συνέχεια κάνει λόγο για δύο πιθανά σενάρια.

Αλυσιδωτή αντίδραση της παγκόσμιας οικονομίας

Σε αυτό το σενάριο, το πιο πιθανό είναι τα χρέη στους εξωτερικούς πιστωτές να διακυβευθούν. Είτε θα γίνουν αγωγές σχετικά με το ποιο νόμισμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, είτε οι οφειλέτες θα δηλώσουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, είτε οι δανειστές θα αναγκαστούν να δεχθούν μειώσεις στα ποσά που τους οφείλονται.
Ότι κι αν συμβεί, οι δανειστές θα χάσουν χρήματα. Όπως και στις ΗΠΑ, όταν δημιουργηθεί πρόβλημα σε κάποιες τράπεζες, η "μόλυνση" μεταδίδεται αυτομάτως και σε άλλες τράπεζες, γιατί η μία δανείζει στην άλλη.
"Τα παράγωγα μπορούν να πυροδοτήσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση παγκοσμίως". Το πρόβλημα είναι ότι, αν τα ομόλογα που συνδέονται με αυτά τα παράγωγα αμφισβητηθούν, τότε θα γίνουν επισφαλή όλα τα παράγωγα.

Η Ελλάδα ανακάμπτει γρήγορα και πολλά κράτη θέλουν να βγουν από την Ευρωζώνη

Στο δεύτερο σενάριο, όμως, όπως επισημαίνεται, υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθούν συνέπειες από το ντόμινο που δεν θα έχουν προηγούμενο και να πολύ δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν.
Σε αυτή την περίπτωση, ο συντάκτης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει γρήγορα και όλες οι άλλες προβληματικές χώρες να θέλουν να εγκαταλείψουν και εκείνες τη ζώνη του ευρώ. Το αποτέλεσμα, αναφέρει, μπορεί να είναι η διάλυση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πολύ πιο σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.
Μάλιστα, φέρνει σαν παράδειγμα την Ιρλανδία και την Αργεντινή που μπορεί να υπέφεραν για δύο χρόνια, στην πορεία όμως είχαν μια σταθερή πορεία ανάπτυξης με κάθετη άνοδο των εξαγωγών τους. Τι θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας; Ο παρηκμασμένος τουρισμός.
Συνοψίζοντας, ο συντάκτης αναφέρει ότι εν τέλει το διακύβευμα και η "ζημιά" θα ήταν μεγαλύτερη για τους Ευρωπαίους εταίρους παρά για την ίδια την Ελλάδα η οποία βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πολύ δεινή κατάσταση.
Η Ιταλία και η Ισπανία άλλωστε, όπως παρατηρεί, βρίσκονται με το ένα πόδι στην έξοδο, ενώ μια πιθανή κατάλυση του ενιαίου νομίσματος θα σήμαινε αυτομάτως ότι οι εξαγωγές της Γερμανίας που στηρίζουν την οικονομία της, θα ζημιώνονταν στο μέγιστο βαθμό.


news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...