Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Οργή Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για την πρόταση τροποποίησης του Σένγκεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς 
 Την αντίθεσή του στην πρόταση τροποποίησης της συνθήκης Σένγκεν εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, καταγγέλλοντας τη σχετική συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 7 Ιουνίου
, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναποφάσισαν την αναστολή της ελεύθερης κίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», που περιλαμβάνουν την εισροή υπερβολικά μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, επισημάνθηκε ο αριθμός ανθρώπων που εισέρχεται στη Γηραιά Ήπειρο μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Πρόκειται για πρόκληση! Στο μέσο της νομοθετικής διαδικασίας [...] το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή οι υπουργοί Εσωτερικών, άλλαξε το νομικό πλαίσιο. Έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, και το έκαναν. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αντιλαμβάνεται ως ομόφωνη επίδειξη δυσπιστίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σούλτς.


Στο ίδιο μήκος κύματος
κινήθηκε και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, σχολιάζοντας ότι η Κομισιόν «δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι.

»Η μνήμη της Ευρώπης είναι μικρή», συνέχισε η σουηδή επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι προτεινόμενες αλλαγές δεν θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών και ότι η Συνθήκη ήταν σχεδιασμένη να επιτρέψει την ελεύθερη κίνηση ανθρώπων και αγαθών, όχι τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.


Τη δυσαρέσκειά τους
εξέφρασαν και οι πολιτικοί αρχηγοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Ντολ, χαρακτήρισε τη μονομερή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως πρόκληση, υπογραμμίζοντας ότι είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή ιδέα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, κατηγόρησε τη δανική προεδρία ότι «ακολουθεί μία επικίνδυνη πορεία», ενώ ο αρχηγός της ομάδας των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ, χαρακτήρισε τη συζήτηση ντροπή, δεδομένου ότι έρχεται «λίγες ημέρες πριν τον επίσημο εορτασμό της 27ης επετείου από την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Σένγκεν».


Οργισμένη από την απόφαση επαναφοράς των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα των χωρών-μελών του Σένγκεν, δήλωσε και η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.
Πηγή  skai.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...