Η ώρα της αλήθειας για την Ισπανία φαίνεται πως πλησιάζει, καθώς έχει ξεκινήσει από τις 5 το απόγευμα η καθορισική τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με τον ισπανικό τύπο να αναφέρει ότι, μετά το πέρας της, η Μαδρίτη θα αποφασίσει εάν θα προσφύγει ή όχι στον μηχανισμό στήριξης για τη διάσωση της οικονομίας της.
Με πιο ...απλά λόγια, για το εάν θα υπάρξει και ένα Μνημόνιο για την Ισπανία.
Η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει απόφαση για προσφυγή, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σαφώς διαχωρίζει την ισπανική περίπτωση από την ελληνική ωστόσο το κλίμα για προσφυγή φαίνεται ότι ήδη έχει στηθεί, με τη δημοσιοποίηση έκθεσης του ΔΝΤγια τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών.
Στην έκθεση χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι θα απαιτηθούν περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτές, ενώ εκτιμάται ότι, προκειμένου οι αγορές να πειστούν, ίσως το ποσό να πρέπει να είναι διπλάσιο!
Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ εξετάζουν ένα σχέδιο διάσωσης για τις ισπανικές τράπεζες που μπορεί να φθάσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ εξετάζουν ένα σχέδιο διάσωσης για τις ισπανικές τράπεζες που μπορεί να φθάσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το DJ Newswires, η ισπανική εφημερίδα ABC αναφέρει πως η Ισπανία έχει ήδη εξασφαλίσει δεσμεύσεις πως η διάσωση του τραπεζικού κλάδου δεν θα περιλαμβάνει μέτρα που οδηγούν σε απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας ή προϋποθέσεις για τη δημοσιονομική της πολιτική.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στο ρόλο του ΔΝΤ καθώς Μαδρίτη θέλει να το κρατήσει έξω από τη διαδικασία ώστε να ελαχιστοποιηθεί το πλήγμα στο κύρος της χώρας έναντι των πιστωτών της.
Όλα αυτά την ώρα που οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ευρωζώνη πλήττουν τόσο την γερμανική όσο και την γαλλική οικονομία. Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν τον Απρίλιο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προέβλεψε ύφεση για την χώρα στη διάρκεια του β΄εξαμήνου.
Η δε Bundesbank, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας χαρακτηρίζει ως πηγές ανησυχίας τις ισπανικές και τις ελληνικές τράπεζες.
protothema.gr