Συνταγματικές είναι οι νομοθετικές διατάξεις (Ν. 3685/2008) που υποχρεώνουν τους φοιτητές να καταβάλλουν δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια, το κόστος, όμως, των διδάκτρων δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλό και ο καθορισμός του θα πρέπει να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, προκειμένου να μην καταστρατηγείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στην παιδεία.
Αυτό έκρινε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε προσφυγή αναπληρωτή καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης. Ο καθηγητής ζητούσε να ακυρωθεί απόφαση του υφυπουργού Παιδείας, η οποία προέβλεπε ότι το κόστος λειτουργίας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του πανεπιστημίου, με τίτλο «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία» για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, θα καλύπτεται και από τα δίδακτρα που θα κατέβαλλαν η φοιτητές. Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε βάση των διατάξεων του Ν. 3685/2008.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις του επίμαχου νόμου δεν είναι αντίθετες στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Παράλληλα, σημειώνει πως εναπόκειται στην εκτίμηση του κοινού νομοθέτη, να επιβάλει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές εκτός από την κρατική επιχορήγηση και δίδακτρα, για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών. Ωστόσο, τα δίδακτρα δεν θα πρέπει να είναι υψηλά ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους φοιτητές και θα πρέπει να υπολογίζονται βάση εισοδηματικών κριτηρίων.
Η συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ΣτΕ από το Γ’ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου. Κατά πλειοψηφία το Γ΄ Τμήμα είχε κρίνει δεν είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 3685/2008, άποψη που τελικά δέχθηκε και η Ολομέλεια.
protothema.gr