Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

«Γερμανική μπότα» στη Ευρωζώνη θέλει η Μέρκελ


Ζητά τη δημιουργία θέσης υπερ-επιτρόπου με βέτο στους προϋπολογισμούς

Την ενίσχυση της κεντρικής εξουσίας των Βρυξελλών επί των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα στη Γερμανική βουλή, ρισκάροντας μία ρήξη ανάμεσα στη χώρα της και τη Γαλλία κατά τη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται απόψε.

Λίγο πριν την 22η Σύνοδο Κορυφής από την ημέρα που ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και πάλι σε αντίθεση με τις θέσεις της Γαλλίας, η κ. Μέρκελ επιχείρησε να επιβραδύνει τους ρυθμούς ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης, λέγοντας ότι η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ταχύτητα, την ώρα που η Γαλλία, η Κομισιόν, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν να μπει σε εφαρμογή η τραπεζική ενοποίηση στις αρχές του 2013.

Η θέση ενός υπερ-επιτρόπου της Ε.Ε. είναι μία από τις προτάσεις Σόιμπλε για περισ-σότερη ενοποίηση και ουσιαστικά ζητά τη δημιουργία θέσης Οικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα μπορεί να ασκεί βέτο στους προϋπολογισμούς που παρουσιά-ζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε μία εντελώς διαφορετική άποψη λέγοντας ότι αν συνεχιστεί η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική δε θα λυθούν τα προβλήματα της ευρωζώνης, εκτός και αν γίνουν κινήσεις για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ κάλεσε και για άμεση εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας.


newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...