Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Εξαρθρώθηκε η Cosa Nostra του παράνομου στοιχήματος


44 συνολικά άτομα συνελήφθησαν σε Βόλο και Θεσσαλονίκη στα πλαίσια ερευνών της αστυνομίας για την εξάρθρωση μεγάλης σπείρας που εμπλέκεται σε απάτες μέσω παράνομου στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών, καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται 18 παίκτες, 26 μέλη της οργάνωσης, ενώ ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται 3 αρχηγικά στελέχη.

Από τις αστυνομικές Αρχές αναζητούνται άλλα 8 μέλη της οργάνωσης ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη ταυτοποίηση και των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Όπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., "τα μέλη του κυκλώματος που ανέρχονται στα 34 λειτουργούσαν πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την εποπτεία των αρχηγικών στελεχών, με αντικείμενο την εξαπάτηση μεγάλου αριθμού πολιτών. Αυτό γινόταν αρχικά, μέσω της διενέργειας διαφόρων τυχερών παιγνίων, τύπου "φρουτάκια", σε καταστήματα. Από το Δεκέμβριο του 2011 η δράση τους επεκτάθηκε και στο "παράνομο στοίχημα", καθώς εξαπατούσαν πολίτες και στοιχημάτιζαν παράνομα για λογαριασμό τους, μέσω ιστοσελίδας, σε αγώνες ποδοσφαίρου του ελληνικού και ξένου πρωταθλήματος".

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων από τα οποία προκύπτει διακίνηση χρηματικών ποσών ύψους 2 εκατ. ευρώ, έγγραφα κατοχής άυλων τίτλων διαφόρων τραπεζών συνολικής αξίας επίσης περίπου 2 εκατ. ευρώ, πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, δύο σκάφη, ένα ταχύπλοο μοτοποδήλατο και 194 πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της απάτης μέσω υπολογιστή, της διενέργειας και συμμετοχής σε παράνομα τυχερά παίγνια και της νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

30 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα της οργάνωσης

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της οργάνωσης κατά την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας έδωσε στη δημοσιότητα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζεται η διάρθρωση των μελών του κυκλώματος, καθώς και ο ρόλος και η δραστηριότητα του καθενός από τους συλληφθέντες. Τα αρχηγικά στελέχη, όπως αναφέρεται και παραπάνω είναι τρία, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, ενώ εγκέφαλος κατά την αστυνομία είναι ένας 37χρονος, ο οποίος διαθέτει έξι ίντερνετ καφέ στην πόλη του Βόλου.

Στα καταστήματα αυτά είχαν εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης για την έγκαιρη ενημέρωση και αναγνώριση, σε περίπτωση προσέγγισης αστυνομικών, καθώς και πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Κατά την είσοδο αστυνομικών για να γίνει έλεγχος, απενεργοποιούσαν, με τη χρήση τηλεκοντρόλ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους παίζονταν τα παράνομα παιχνίδια.

Ψηλά στην ιεραρχία ήταν άτομα με διάφορες δραστηριότητες, όπως προμήθεια λογισμικών, είσπραξη χρημάτων (ταμίες), "στρατολόγοι" νέων παικτών, ενώ κάποιοι αναλάμβαναν να στοιχηματίζουν για λογαριασμό των παικτών.

Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται 87 άτομα και σχηματίστηκαν ισάριθμες δικογραφίες. Οι 18 παίκτες συνελήφθησαν την ώρα της εφόδου των αστυνομικών σε ίντερνετ καφέ.

Οι Αρχές ανέφεραν ότι η συμπεριφορά των αρχηγικών στελεχών της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα σκληρή, καθώς εκβίαζαν και απειλούσαν τους παίκτες που εμπλέκονταν στο κύκλωμα.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", σε μία περίπτωση μάλιστα, ο 37χρονος αρχηγός μαζί με το δεξί του "χέρι", είχαν εκφοβίσει με βιαιοπραγία έναν παίκτη, που τους είχε απειλήσει ότι θα τους καταγγείλει στις Αρχές, ενώ μεθόδευσαν τον αναγκαστικό εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, ώστε να αποδυναμωθεί η αξιοπιστία του σε περίπτωση καταγγελίας!

Τα ακριβή αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας:

- 5 πολυτελή αυτοκίνητα μάρκας BMW , MERCEDES , NISSAN , VW και ένα αυτοκίνητο μικρότερης αξίας.

- 2 σκάφη: Ένα ταχύπλοο μοτοποδήλατο και ένα φουσκωτό ταχύπλοο μήκους 8,5 μ., με δύο κινητήρες των 300 HP και 9,9 HP.

- Βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, από τα οποία προκύπτει διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ! - Έγγραφα κατοχής άυλων τίτλων διαφόρων τραπεζών μεγάλων χρηματικών ποσών, συνολικής αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ.

- 194 πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τα οποία παίζονταν τυχερά παίγνια.

- 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

- Κάμερες καταγραφής, βίντεο, τηλεκοντρόλ και άλλα συναφή ηλεκτρονικά είδη.

- 280.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 248 δολαρίων Αμερικής και των 140 δολαρίων Καναδά, 47 χρυσές λίρες Αγγλίας - Μία μοτοσικλέτα, δύο ποδήλατα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

- Συμβόλαια αγοράς ακινήτων.

- 17 κινητά τηλέφωνα.

- 4 συσκευασίες χασίς συνολικού βάρους 265,4 γραμμαρίων.



news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...