Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Εθνικό σχέδιο δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο Αντ. Ρουπακιώτης διευκρινίζει ότι θα ληφθούν υπόψη και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών προς την Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Ομάδα εργασίας για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συγκροτείται με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «έργο της εν λόγω Ομάδας Εργασίας θα είναι η συνολική παρουσίαση του επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, καθώς και η επεξεργασία και διαμόρφωση των αναγκαίων δράσεων και πρωτοβουλιών για την περαιτέρω προάσπιση και προαγωγή κατ' ιδίαν ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ο Αντ. Ρουπακιώτης διευκρινίζει, επίσης, ότι θα ληφθούν υπόψη και οι συστάσεις διεθνών οργανισμών προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο αξιολόγησης της χώρας για τις δράσεις της στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, Απόστολος Αλεξόπουλος, Λίτσα Αμανατίδου, Τζένη Βαμβακά, Νίκος Βούτσης, Όλγα Γεροβασίλη, Ηρώ Διώτη, Ρένα Δούρου, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Τάσος Κουράκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μαρία Μπόλαρη, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σοφία Σακοράφα, Στέφανος Σαμοϊλης, Γιάννης Σταθάς, Αφροδίτη Σταμπουλή, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Τσουκαλάς και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Ο Αντ. Ρουπακιώτης ενημερώνει τους βουλευτές, ότι προκειμένου να διερευνάται αποτελεσματικά η βασιμότητα των καταγγελιών και η ύπαρξη εθνικού, φυλετικού μίσους ή ρατσιστικών και ξενόφοβων κινήτρων, ορίστηκε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Ορνεράκης ως αρμόδιος εισαγγελέας για τη συγκέντρωση και εποπτεία των υποθέσεων, που υποβάλλονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στόχος είναι να μην επαφίεται, πλέον, η πρωτοβουλία αποκλειστικά στον παθόντα, ο οποίος πολλές φορές δεν έχει τη δυνατότητα ή διστάζει να απευθυνθεί στις αρχές επιβολής του νόμου και να ζητήσει τη δίωξη της πράξης που τελέστηκε εις βάρος του ή να επιμείνει στο σχηματισμό σχετικής δικογραφίας, ανέφερε ο υπουργός. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...